Linkuri accesibilitate

Deputatul Nesterovschi, plasat în arest pe o lună, iar deputata Lozovan – în arest la domiciliu. Avocat: vom ataca hotărârea instanței


Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi, deputații care au părăsit PSRM și s-au alăturat Partidul „Renaștere”
Irina Lozovan și Alexandr Nesterovschi, deputații care au părăsit PSRM și s-au alăturat Partidul „Renaștere”

Deputatul Alexandr Nesterovschi va sta în arest preventiv pentru o lună, potrivit hotărârii unei instanțe de judecată de la Chișinău, luată sâmbătă. În privința deputatei Irina Lozovan a fost aplicată măsura arestului la domiciliu.

Informația a fost confirmată pentru Europa Liberă de către avocatul deputatului Nesterovschi.

De asemenea, a fost confirmată și punerea în arest a lui Mihail Bagas, candidatul Ligii Orașelor și Comunelor la Primăria Chișinău. Acesta a fost reținut, la fel, joi, fiind suspectat de finanțarea ilegală a formațiunii și spălare de bani.

Ambii deputați au fost reținuți joi într-un dosar penal privind finanțarea ilegală a formațiunii politice din partea unui „grup criminal organizat”, după ce le-a fost ridicată imunitatea parlamentară. Nesterovschi și Lozovan au fost membri ai PSRM, dar au anunțat recent despre trecerea la partidul „Renaștere”, considerat un proiect politic al lui Ilan Șor, după ce, în iunie, formațiunea sa (Partidul Șor) a fost declarată neconstituțională.

Avocatul Iulian Paciurca a comunicat Europei Libere că atât reținerea cât și arestul clientului său, deputatul Alexandr Nesterovschi, sunt nejustificate și neprobate.

„Clientul meu pledează nevinovat”, a mai spus Paciurca, menționând că decizia instanței va fi atacată cu recurs.

Avocatul a menționat că deputatul a fost reținut chiar dacă el s-a prezentat joi în Parlament, în timpul procedurii de ridicare a imunității, și a dat asigurări că va colabora cu ancheta.

Alexandr Nesterovschi a fost plasat în arest în izolatorul Centrului Național Anticorupție, dar avocatul său nu exclude că, în zilele următoare, deputatul ar putea fi transferat în Penitenciarul n.13.

Joi, 21 septembrie, procurorul-general interimar a depus în Parlament cereri de ridicare a imunității deputaților Alexandr Nesterovschi și Irina Lozovan. Imunitatea celor doi parlamentari a fost ridicată doar cu voturile deputaților din majoritatea parlamentară PAS.

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG