Linkuri accesibilitate

Deputatul Octavian Țîcu contestă la Curtea Constituțională starea de urgență


Deputatul neafiliat Octavin Țîcu în redacția Europei Libere, Chișinău, martie 2021.
Deputatul neafiliat Octavin Țîcu în redacția Europei Libere, Chișinău, martie 2021.

Deputatul neafiliat Octavian Țîcu a anunțat miercuri, 7 aprilie, că sesizează Curtea Constituțională (CC) pentru a verifica constituționalitatea Hotărârii Guvernului în exercițiu privind propunerea de instituire a stării de urgență, dar și a Hotărârii Parlamentului din 31 martie prin care a fost aprobată declararea stării de urgență în R. Moldova pentru următoarele 60 de zile. Țicu argumentează că este „ o șmecherie politică” pentru că „nu există nicio măsură urgentă care urmează a fi luată de Guvern, de către CSE, fapt care contravine explicit art. 72 din Constituției, dar și art. 13 din Legea din 2004 privind regimul stării de urgență, asediu și război. (…) Această stare de urgență a eșuat. Creează un precedent foarte periculos” a mai declarant Țîcu, citata de Ziarul de Gardă.

Marți seară, premierul interimar Aureliu Ciocoi declara Europei Libere că starea de urgență a fost instituită în primul rând pentru „a-i acorda acestui guvern interimar care nu are mandat suficient pentru a gestiona la modul corespunzător treburile curente în Republica Moldova să aibă pârghii adiționale pentru a întreprinde anumite acțiuni care sunt absolut necesare.”

Interviu cu premierul Aureliu Ciocoi (II)
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:35:13 0:00
Link direct

El a mai spus că se așteaptă la contestații , dar „ important este pentru sănătatea societății să întreprindem acțiunile necesare pentru a diminua la maximum contactele interumane.”

Context în care a menționat din nou posibilitatea unui lockdown, dacă situația epidemiologică se înrăutățește.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG