Linkuri accesibilitate

Desfiinţarea Oficiului Stasi pecetluită


Fosta centrală Stasi din Berlin
Fosta centrală Stasi din Berlin

Bundestag-ul a decis desfiinţarea Oficiului Federal pentru administrarea dosarelor fostei Securităţi est-germane, Stasi

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:11 0:00
Link direct

După multe discuţii pro şi contra, Bundestag-ul, Parlamentul Federal, a decis desfiinţarea Oficiului Federal pentru administrarea dosarelor fostei Securităţi est-germane, Stasi (BStU). Cu alte cuvinte, Oficiul nu va mai funcţiona ca instituţie de sine stătătoare şi o să dispară în cursul anului viitor. Dosarele vor fi administrate de către Arhiva Federală. Monika Grütters, ministra de stat pentru cultură, a precizat în faţa deputaţilor că dosarele vor fi accesibile şi după ce vor intra în custodia Arhivei Federale. (Aici poate fi citit procesul verbal al şedinţei parlamentare.)

Dosarele fostei Securităţi est-germane urmează să fie digitalizate şi vor putea fi consultate în toate filialele Arhivei Federale, existente pe teritoriul Germaniei. S-a precizat că accesul va fi liber pentru victime, jurnalişti, cercetători şi cetăţeni. Documentele păstrate în clădirile Stasi, în care s-au înfiinţat după 1990 Oficii locale de administrare a dosarelor, nu vor fi mutate. Doar la Berlin se vor centraliza şi vor fi depozitate în clădirea în care se afla sediul naţional al poliţiei secrete din fosta Republică Democrată Germană (RDG/DDR).
Pe lîngă această decizie, Bundestag-ul a hotărît crearea unei funcţii guvernamentale speciale sub denumirea: Responsabil sau responsabilă pentru victimile dictaturii Partidului Socialist Unit din Germania (PSUG / SED). Se aşteaptă ca în această funcţie să fie numit Roland Jahn, cel care pînă anul viitor este încă director al Oficiului, cunoscut, de-a lungul anilor sub denumiri diferite, împrumutate de la numele directorilor: Oficiul Gauck, apoi Oficiul Birthler şi, din anul 2011 pînă-n prezent: Oficiul Jahn. Uneori i se spunea chiar: Oficiul Gauck-Birthler-Jahn.
În Germania, accesul la dosare este anevoios din cauza unor reglementări birocratice excesive...
Cei trei directori ai Oficiului, fostul pastor şi ex-preşedinte federal, Joachim Gauck (1990-2000), fosta ministră a educaţiei în guvernul land-ului Brandenburg, Marianne Birthler (2000-2011) şi fostul ziarist Roland Jahn, provin din structurile dizidente est-germane. După desfiinţarea Stasi, ei s-au pronunţat pentru conservarea documentelor şi pentru accesul cetăţenilor la propriul dosar. Oficiul a devenit un model pentru celelalte ţări fost comuniste. În Germania, accesul la dosare este anevoios din cauza unor reglementări birocratice excesive. Cei care au acces la dosare pot consulta numai copii anonimizate de către lucrătorii Oficiului. Metoda aceasta a fost deseori criticată şi calificată drept o formă de cenzură. În România, de exemplu, consultarea materialului documentar, moştenit din arhivele Securităţii, nu este supusă unor interdicţii administrativ-birocratice, discutabile.
În custodia Oficiului se află, în prezent, 111 km liniari de dosare şi circa 15.000 de saci cu documente distruse care urmează a fi reconstituite. Securitatea est-germană a fost creată în 1950, iar în 1990 a fost desfiinţată.
Previous Next

XS
SM
MD
LG