Linkuri accesibilitate

Despre tratamentele pentru „anemia” diplomației (Victor Chirilă/Ziarulnațional.md)


Moldova - Press Review photo
Moldova - Press Review photo

Portalul Agora.md remarcă folosirea unor obiceiuri vechi de către noul premier: „După guvernarea democrată, și tehnocratul Chicu iese cu editoriale în presa străină”. Portalul se referă la un editorial pentru Euronews în care premierul Ion Chicu încearcă să promoveze ideea că „Drama politică s-a încheiat în Moldova”, angajându-se să facă din 2020 un an de creștere, transformare și reformă. Oficialul se pare că s-a inspirat la acest capitol de la fostul lider democrat, Vlad Plahotniuc, care, de asemenea, apela la astfel de metode de promovare, notează Agora.

Agenția de știri IPN rezumă o analiză a Centrul Analitic Independent Expert-Grup, care atenționează că inițiativă anunțată de președintele Igor Dodon privind direcționarea unei părți din profitul Băncii Naționale în bugetul de stat pentru a acoperi parțial datoria de stat formată în urma intrării în vigoare a „Legii miliardului”, atentează la independența BNM. Plata unei părți din datoria de stat prin transferarea profiturilor BNM în bugetul de stat, în contextul nivelului redus de capitalizare a instituției, este similar cu a pune banii dintr-un buzunar în altul, fără a soluționa miezul problemei, spun experții, accentuând că miezul problemei se află în lipsa unui progres real în investigarea fraudei bancare și recuperarea banilor furați.

Portalul Realitatea.md reține declarația Maiei Sandu, care nu exclude că până la alegerile prezidențiale, care vor avea loc spre sfârșitul anului, ar putea să cheme cetățenii în stradă. Lidera PAS spune că aceasta s-ar putea întâmpla în contextul situației sociale dificile care s-a creat odată cu majorarea tarifelor și prețurilor la diferite produse. Fosta șefă a Guvernului nu exclude că varianta unui candidat comun al blocului ACUM la prezidențiale, dar subliniază că acesta trebuie să se bucure de o mare popularitate și trebuie să fie ales după criteriul legat de cele mai mari șanse de a-l învinge pe Igor Dodon.

Într-un comentariu pe Ziarulnational.mdb Victor Chirilă comentează ironic rețetele oferite de președintele Igor Dodon, premierul Ion Chicu și ministrul Aureliu Ciocoi pentru tratamentul „anemiei” de care suferă diplomația moldovenească. „În opinia lui Dodon și Ciocoi, de vină ar fi unionismul, consumul excesiv de geopolitică și politizarea diplomației. La rândul său, Chicu a declarat că, de fapt, anemia ambasadorilor este cauzată de consumul excesiv de varză de Bruxelles și de Washington și, prin urmare, diplomația noastră ar avea nevoie de o dieta mixtă, echilibrată și depolitizată, care să ridice pulsul ei la nivelul cuvenit, de la Lisabona la Vladivostok. (...) Însuflețit de clarviziunea lui Dodon, Ciocoi, susținut de Chicu, a propus ca dieta diplomaților să fie echilibrată cu varză murată în putină de la Moscova, roșii din Turcia culese de Erdogan, paprică ungurească de la Viktor Orban, tușonka de la Condtrița și, desigur, căpșune de la Sadova...”, scrie Victor Chirilă, cu referire la ultimele acțiuni ale guvernării în materie de politică externă.

Un comentariu de pe Noi.md contestă bunele intenții ale României, care oferă anual mii de burse tinerilor din R.Moldova. Autoarea articolului, semnat de Cristina Agatu, afirmă că, „ani în șir autoritățile române reușeau să obțină, pe căi ilegale, rezultatele examenelor de bacalaureat ale tuturor absolvenților moldoveni”. Ea mai afirmă că, pe parcursul mai multor ani, „sistemul educațional din Moldova ar fi încurajat politica statului vecin de exod al creierilor tineri” din R.Moldova și induce ideea că, prin intermediul cheltuielilor făcute de studenți, „Bucureștiul vede în tineretul moldovean un factor important de dezvoltare a economiei orașelor universitare”. În plus, potrivit portalului, „Autoritățile române nu ascund că bursele acordate locuitorilor Moldovei țintesc mult mai departe - crearea premiselor pentru apariția unui strat procesat ideologic de populație, care ar promova pe teritoriul Moldovei interesele țării vecine. Adică, creșterea viitorilor ”agenți de influență”.

Deschide.md a obținut informații care ar confirma „verificările suplimentare” desfășurate luni, 10 februarie, la Aeroportul Internațional Chișinău, în privința fostului ofițer al MGB-ului transnistrean (Ministerul Securității Statului - n.red.) Andrei Ermolaev. Cu toate că reprezentanții Poliției de Frontieră au negat că acesta ar fi fost interogat, sursele portalului spun că Ermolaev, implicat în activități de încălcare flagrantă a drepturilor omului în regiunea transnistreană și acțiuni de recrutare a angajaților structurilor de drept ale R.Moldova, ar făcut mai multe dezvăluiri. Acesta a negat, însă, că ar fi fost implicat în acțiuni de sechestrare și maltratare a cetățenilor R.Moldova.

XS
SM
MD
LG