Linkuri accesibilitate

Dezbatere publică pe propunerea de prelungire cu patru luni a moratoriului pe cetățenia contra investiții


Guvernul Chicu vrea să prelungească moratoriul pe acordarea cetățeniei R.Moldova în schimbul invetițiilor cu încă patru luni iar propunerea este supusă până marți, 25 februarie, dezbaterii publice pe pagina de internet a executivului.

Se precizează că este vorba de un moratoriu pe acceptarea de noi cereri, nu vor fi afectate cererile aflate deja în lucu.

Moratoriul anterior, insituit de guvernul Maiei Sandu a expirat pe 20 februarie.

Luni, 17 februarie, premierul Ion Chicu declara că moratoriul ar trebui prelungit, lucru care nu poate fi făcut însă decât de Parlament. Anterior, guvernul se întâlnise și cu o comisia de evaluare a riscurilor.

Chicu a mai declarant luni că până acum, cinci persoane ar fi primit cetățenia în baza acestui program iar investițiile toatel care ar urma să se facă, ar fi de 500 de mii de euro.

Premierul a avertizat că, în cazul în care programul va fi anulat, statul riscă să plătească despăgubiri în sume foarte mari. Premierul nu a dat o sumă dar a menționat că în 2019 se vehicula că despăgubirile s-ar putea ridica la 3, 3 milioane de euro.

Moratoriul privind dobândirea cetățeniei prin investiție a fost instituit de guvernul condus de Maia Sandu, începând cu 23 august 2019.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG