Linkuri accesibilitate

Dezgheț moldo-ucrainean după ce Maia Sandu a fost aleasă președintă


Noua președintă Maia Sandu, care va fi inaugurată la 24 decembrie, intenționează să efectueze o primă vizită în străinătate în Ucraina, așa cum a anunțat ea însăși în prima sa conferință de presă.

Predecesorului lui Sandu, Igor Dodon, nu i-a reușit să obțină o astfel de vizită în toți cei patru ani de mandat, după o declarație în care a părut să-i dea dreptate Kremlinului în conflictul lui cu Ucraina legat de apartenența peninsulei Crimeia anexată ilegal de Rusia înainte de începutul președinției lui Dodon.

Dezgheț moldo-ucrainean după ce Maia Sandu a fost aleasă președintă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:03 0:00
Link direct

Aflat joi la Chișinău la invitația lui Aureliu Ciocoi - ministrul revenit de o lună în fruntea externelor din guvernul numit de socialiștii lui Igor Dodon în frunte cu Ion Chicu - premierul de la Chișinău căruia Maia Sandu îi cere neîncetat demisia - șeful diplomației ucrainene, Dmytro Kuleba, a reconfirmat o dată în plus că Sandu este deja așteptată la Kiev. Ce perspective dau relației moldo-ucrainene sub președinția Maiei Sandu aceste prima tatonări.

Șeful diplomației ucrainene, care vizitează R. Moldova la scurt timp de la victoria pro-europenei Maia Sandu în scrutinul prezidențial, și-a început discursul din conferința comună cu omologul său de la Chișinău cu remarca că un ministru de externe ucrainean nu a mai fost în R. Moldova încă din 2014.

“Sunt convins că putem depune toate eforturile pentru a nu mai admite o pauză atât de îndelungată în dialogul nostru, ” a afirmat el.

“Noi suntem interesați de contacte maximale, la toate nivelurile, și așteptăm vizita noii președinte alese, Maia Sandu, în Ucraina, ” a continuat șeful diplomației ucrainene, fără a preciza însă ce l-a făcut să pună capăt pauzei despre care vorbea la început.

Victor Chirilă, director executiv al Asociației de Politică Externă de la Chișinău, se declară convins că motivul călătoriei lui Dmytro Kuleba în R. Moldova, imediat după victoria din alegeri a Maiei Sandu, este să pregătească călătoria acesteia la Kiev: „Dl Ciocoi a menționat că ministrul de externe ucrainean a venit la invitația sa – fără îndoială că dumnealui a făcut această invitație, dar dl. Kuleba cred că a venit în primul rând pentru a se întâlni cu dna Sandu, de a o felicita personal, și nu doar în numele său, dar și a președintelui Zelenski.”

Securitatea R. Moldova este securitatea Ucrainei

Un alt accent din discursul oaspetelui ucrainean: tema securității este la momentul de față esențială: „Securitatea R. Moldova este securitatea Ucrainei, iar securitatea Ucrainei este securitatea R. Moldova, ” a spus el. „Este principiul fundamental pe care trebuie să se bazeze relația noastră,” a mai adăugat el.

Ulterior, într-o întrevedere cu Sandu, șeful diplomației ucrainene a discutat cu ea prioritățile imediate de pe agenda bilaterală. Care sunt aceste priorități, explică la Europa Liberă Victor Chirilă:

„Integrarea europeană și agenda de reforme pe care o presupune această politică, dar și probleme de securitate, ce țin de soluționarea problemei transnistrene, care poate avea un impact și asupra ,modului cum se vor rezolva problemele teritoriale ale Ucraine, dar și problemele ce țin de combaterea criminalității transfrontaliere, care continuă să afecteze securitatea noastră de-a lungul frontierei cu regiunea transnistreană.”

Iulian Groza, director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene
Iulian Groza, director executiv al Institutului pentru Politici și Reforme Europene

Într-o primă conferință de presă imediat după victoria din alegerile prezidențiale, Maia Sandu a anunțat că are de gând să viziteze printre primele capitala ucraineană, nu Bruxelles-ul, cum a făcut atunci când a devenit, vara trecută, pentru șase luni, șefă de executiv. Din ce motive această alegere anume? Iulian Groza, explică:

„Președinta Maia Sandu a și indicat acest lucru în viziunea sa legată de politica externă: restabilirea relației cu vecinii este una din prioritățile imediate. Știm că președintele Iohannis planifică o vizită la Chișinău în luna decembrie, iată că se va planifica și o vizită a dnei Maia Sandu la Kiev, și în perspectiva următoarelor luni resetarea acestei relații cu vecinii va clădi mai multă siguranță în relansarea relației R. Moldova cu alți parteneri importanți, cum e UE și SUA. ”

Promotor al unei politici de “echilibru între Est și Vest”, președintele moldovean de până la Sandu, Igor Dodon, nu a vizitat timp de patru ani de mandat nici Ucraina, nici Bucureștiul, iar oponenții lui au spus mereu că nu pentru că nu ar vrea, dar pentru că nu e primit.

Previous Next

XS
SM
MD
LG