Blocul electoral ACUM, alcătuit din PAS și PPDA, a anunțat astăzi că nu va participa la referendumul consultativ ce se va ține odată cu alegerile parlamentare de la 24 februarie. Anterior, şi alte partide, inclusiv al socialiștilor - şi-au exprimat reticenţa faţă de această inițiativă. Sporesc prin asta şansele ca plebiscitul să nu intrunească numărul necesar de participanţi, prin urmare să fie invalidat? Şi ce urmează dacă se invalidează?
Până acum, în afară de Partidul Democrat, singurul competitor electoral care şi-a manifestat vreun interes faţă de plebiscitul considerat în general favorabil doar autorilor ideii, este Partidul Comuniştilor condus de Vladimir Voronin. Acesta s-a înregistrat la Comisia Electorală Centrală în calitate de participant la referendum, dar a spus că va face agitaţie împotriva lui, adică va chema alegătorii să nu susţină propunerea democraţilor de a reduce de la 101 la 61 numărul de deputaţi din parlamentul de la Chişinău.
Socialiştii, pe de altă parte, au lăsat impresia că ar prefera şi de această dată să evite o confruntare directă pe acest subiect cu democraţii: deşi au spus că nu vor participa la campania alăturată referendumului, nu le-au spus însă limpede alegătorilor lor cum să procedeze.
„Partidul nu se va înregistra în calitate de candidat electoral la referendum, deci, noi nu vom merge să facem agitaţie la acest referendum pentru sau împotriva votului pe aceste subiecte. Oamenii să decidă singuri,” a declarat cu câteva săptămâni în urmă preşedintele Igor Dodon.
Blocul ACUM, însă, dimpotrivă, şi-a îndemnat astăzi suporterii să ignore referendumul. În termeni practici, asta ar însemna că i-a chemat să meargă în 24 februarie la secţia de votare doar pentru alegerea deputaţilor şi să refuze să ia şi buletinele de vot cu cele două întrebări ale plebiscitului.
Igor Munteanu, unul dintre candidaţii blocului ACUM:
„E o iniţiativă populistă care nu face altceva decât să aducă un supliment de imagine pozitivă pentru cei care aparent spun că au grijă de nevoile populaţiei. Sfatul meu este să ignore acest referendum şi să se concentreze exclusiv pe selectarea meritocratică şi etică a reprezentanţilor care vor intra în Parlamentul R. Moldova.”
Întârzierea cu care blocul ACUM şi-a precizat poziţia în chestiunea plebiscitului democrat, dar şi faptul că decizia anunţată astăzi contrastează cu o declaraţie anterioară a unuia dintre fruntaşii ACUM, Andrei Năstase, care spusese cu totul altceva la o emisiune televizată, ar scoate la iveală, cred analiştii, o oarecare ezitare în interiorul formaţiunii în legătură cu subiectul referendumului.
Poate însă, în aceste condiţii, să se anticipeze cu o mai mare încredere un posibil eşec al plebiscitului? Vlad Kulminski, analistul de la Institutul pentru Iniţiative Strategice IPIS, se declară convins că da.
„Convingerea mea fermă este că acest referendum va eşua pur şi simplu, ca şi referendumul din 2010. Asta pentru că nu e o problemă principală de pe agenda partidelor politice, a politicienilor, prin urmare nu va fi o campanie foarte activă pro sau contra. Aceasta a fost o modalitate de mobilizare a electoratului în folosul PD, dar eu cred că, de fapt, a fost un calcul greşit.”
Utilitatea şi finalitatea plebiscitului a fost pusă la îndoială încă de la bun început, criticii spunând că adevărata miză a democraţilor nu e raţionalizarea cheltuielilor de bani publici, ci focalizarea atenţiei electoratului asupra autorilor ideii într-o campanie în care aceştia sunt departe de a păşi cu prima şansă. Aşa se face că îndoiala creşte acum, când în afară de democraţi, plebiscitul pare să fie ignorat sau respins de majoritatea competitorilor electorali.