Linkuri accesibilitate

Formațiunea primarului de Orhei, Ilan Șor, intră oficial în cursa electorală


Ilan Șor și colegii săi de partid, la protestul de lângă CEC. 9 ianuarie2019
Ilan Șor și colegii săi de partid, la protestul de lângă CEC. 9 ianuarie2019

Speakerul democrat Andrian Candu a spus anterior că dacă Șor ajunge deputat, nu se va putea bucura de imunitate parlamentară întrucât are deja un dosar aflat pe rol.

R. Moldova se desparte încet, dar sigur, de sărbătorile de iarnă și intră direct în vârtejul politic al alegerilor parlamentare, programate la sfârșitul lunii viitoare. Comisia Electorală Centrală a înregistrat astăzi oficial partidul primarului de Orhei, Ilan Şor, înlăturând ultimul obstacol electoral din calea omului de afaceri condamnat la închisoare în primă instanţă pentru implicarea în furtul bancar.

Formațiunea primarului de Orhei, Ilan Șor, intră oficial în cursa electorală
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:53 0:00
Link direct


Ilan Şor intenționează să candideze în circumscripția uninominală Orhei, fiind și primul în lista Partidului Șor în circumscripția națională.

Până acum, omul de afaceri şi politicianul condamnat în primă instanţă la 7,6 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani - fapte imputate acestuia în cadrul dosarului legat de furtul bancar de proporţii din anul electoral 2014 – nu a avut în structurile de stat abilitate cu verificarea competitorilor electorali decât o mică problemă tehnică şi asta atunci când a prezentat pentru înregistrare la Comisia Electorală Centrală lista partidului său. Astăzi, însă, CEC a înlăturat-o şi pe aceasta, iar unul dintre membrii comisiei, Vladimir Şarban, ne-a explicat raţiunile şi consecinţele acestei decizii.

„Data trecută, colegii au considerat că trebuie să fie expres aprobată această listă de către Ilan Şor, liderul partidului, care, conform statutului, deţine un fel de veto asupra tuturor deciziilor organului colegial al partidului. Deci, nu doar prin subînţelegere: adică, întrucât el a participat la şedinţă şi a ridicat mâna şi a semnat procesul verbal, înseamnă că în mod automat a aprobat lista. Şi au cerut ca în mod expres, aşa cum este prevăzut de statutul partidului, să fie fraza: „aprobat de preşedintele partidului”. Ei s-au conformat, au făcut lucrul acesta şi astăzi a fost aprobată lista. Deci, el este înregistrat oficial, va fi inclus în buletinul de vot şi va participa la alegeri. Şi nu e nici un impediment.”

Anterior, autoritățile electorale îl înregistrase pe Ilan Şor şi în calitate de candidat în circumscripţia uninominală Orhei, oraş al cărui primar este, după ce Agenţia Naţională de Integritate îi eliberase acestuia un certificat de integritate. Mulţi s-au întrebat dacă în aceste condiţii, certificatele, introduse în premieră în campania electorală curentă, au vreun rost. Iată cum răspunde acestei întrebări directorul Asociaţiei pentru Democraţie Participativă ADEPT, Igor Boţan:

Igor Boțan
Igor Boțan

„Nu poţi să împiedici un om să candideze, pentru că sunt norme constituţionale. Dar certificatul acesta, în special în privinţa persoanelor care deţin funcţii de demnitate publică şi depun declaraţii de venituri, arată dacă au fost înfăptuite investigaţii, care sunt rezultatele acestor investigaţii. Deci, nu poţi să spui că nu e util. Dar nu este un impediment cu siguranţă. Nu poate fi opţinut prin procură – acesta e singurul lucru. Mi se pare că e făcut pentru persoane ca Usatîi (Renato Usatîi, liderul fugar al Partidului Nostru - n.r.), Grigore Petrenco (liderul fugar al Partidului „Casa noastră, Moldova”, fost deputat - n.r.), Ursachi (activista şi avocata fugară Ana Ursachi - n.r.).”

Se ştie că, în octombrie, speakerul democrat Andrian Candu lăsase impresia că puterea democrată de la Chişinău ar avea de gând să nu admită participarea lui Şor în cursa electorală, iar modalitatea prin care fruntaşul democrat sugera că primarul de Orhei ar putea fi impiedicat să se înscrie în competiţie era certificatul de integritate – un document nou, obligatoriu la înregistrarea în cursă, emis de Agenţia Naţională de Integritate.

„Noi nu degeaba am introdus acel certificat de integritate, ca persoane ca Șor să nu poată să ajungă să fie participanți în procesul electoral”, spunea atunci Andrian Candu.

După aceea, însă, Candu a revenit asupra propriei declaraţii, spunând deja că nu vede o problemă dacă Şor participă în competiţie pentru că, chiar dacă ajunge deputat, nu se va putea bucura de imunitate parlamentară, întrucât intră în cursă cu un dosar deja aflat pe rol, prin urmare va răspunde oricum în faţa legii, odată ce procesul judiciar asupra sa va fi încheiat.

XS
SM
MD
LG