Linkuri accesibilitate

Dincolo de știri | Neutralitatea între discuție și discordie


Un cer mai protejat pentru Republica Moldova și o „alianță mai largă” pentru apărarea ei. De ce este necesară o discuție despre neutralitate pentru a neutraliza o discordie?

De cine depinde rămânerea în sfera de influență a Rusiei? Dublare a asistenței macro-financiare a UE pentru Chișinău la inițiativa Bruxelles-ului. Înalt Prea Sfințiile Lor la aceeași înălțime?

Neutralitatea între discuție și discordie
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:34:31 0:00

Temele noului episod, difuzat pe 27 ianuarie:

  • Președinta Maia Sandu a anunțat că a cerut partenerilor occidentali sisteme de supraveghere și apărare antiaeriană. Totodată, potrivit șefei statului, societatea moldovenească nu poate evita o „discuție serioasă” despre capacitatea Republicii Moldova de a se apăra singură și/sau despre necesitatea de a face parte dintr-o „alianță mai mare”, renunțându-se la neutralitate printr-un proces democratic.
  • Mircea Geoană, secretarul general adjunct al NATO, a declarat, înainte de o vizită programată la Chișinău, că NATO, UE și România vor ajuta Republica Moldova în încercările acesteia de a ieși din sfera de influență a Federației Ruse.
  • Comisia Europeană a propus sporirea cu până la 145 milioane de euro a asistenței macro-financiare actuale acordată Republicii Moldova, suma totală a acestei asistențe atingând astfel 295 de milioane de euro.
  • Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, Prea Fericitul Daniel a cerut în timpul unei întâlniri la București cu președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu, tratament egal pentru Mitropolia Basarabiei, deopotrivă cu cealaltă structură bisericească ortodoxă, și a solicitat retrocedarea unor proprietăți.

Un episod nou al podcastului „Dincolo de Știri” este înregistrat în fiecare joi, la prânz, și este difuzat în fiecare vineri dimineața. Podcastul este publicat pe site-ul Europei Libere, pe Apple Podcasts, Google Podcasts, peSpotify și pe YouTube.

Într-un moment în care torentul neîntrerupt de știri mai mult ne împiedică decât ne ajută să ne informăm, noul podcast are scopul să ne ghideze către lucrurile importante ale actualității.

Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă! Așa ne ajutați să mergem mai departe.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG