Linkuri accesibilitate

Dionis Cenușă: „Moscova va testa cât de tari sunt nervii lui Zelenski”


Poliția îl amendează pe Volodimir Zelenski pentru „încălcarea secretului votului”, după ce demonstrase în public buletinul de vot. Codul electoral prevede pentru o asemenea încălcare inclusiv pedeapsa cu închisoarea. Kiev, 21 aprilie 2019
Poliția îl amendează pe Volodimir Zelenski pentru „încălcarea secretului votului”, după ce demonstrase în public buletinul de vot. Codul electoral prevede pentru o asemenea încălcare inclusiv pedeapsa cu închisoarea. Kiev, 21 aprilie 2019

Va avea Ucraina un parcurs european mai convingător odată cu alegerea lui Volodimir Zelenski în calitate de șef al statului? Cât de profunde promit să fie schimbările? Și ce așteptări sunt sau nu îndreptățite la Chișinău față de noua Președinție de la Kiev? O convorbire cu politologul de la Chișinău, Dionis Cenușă.

Interviul dimineții la EL: cu Dionis Cenușă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:13:27 0:00
Link direct

Europa Liberă: Așadar, schimbare spectaculoasă, la vârf, în Ucraina vecină. Care ar fi, în opinia Dvs., cea mai importantă concluzie acum, în contextul atâtor discuții despre acest lucru, cea mai importantă concluzie prilejuită de victoria mai mult decât convingătoare a lui Volodimir Zelenski?

Dionis Cenușă: „Principala concluzie din evenimentele electorale din Ucraina este că un proces electoral corect, competitiv este posibil într-o țară care este ținta atacurilor, fie că e vorba de atacuri convenționale prin armată ș.a.m.d. în regiunea Donbas, dar și prin alte tipuri de atacuri din partea Rusiei, mă refer aici evident la propaganda prin intermediul surselor mass-media. Deci, într-o țară cu asemenea relații dificile cu Rusia este posibil un proces electoral în care să câștige un candidat și, respectiv, aceste rezultate să fie acceptate de către actualul președinte, deci o tranziție democratică pașnică a puterii este posibilă într-o țară care poartă un război în adevăratul sens al cuvântului cu Rusia.”

Europa Liberă: Ați spus că investiția occidentală în instituțiile democratice nu s-a risipit, a dat roade. Așa credeți?

O tranziție democratică, pașnică a puterii este posibilă într-o țară ce se află în război cu Rusia...

Dionis Cenușă: „Da, acest lucru a fost evident și partenerii externi au dorit să puncteze în favoarea proceselor democratice din Ucraina, urmărind rezultatele celui de-al doilea tur al prezidențialelor. Investițiile în instituțiile democratice sunt înțelese ca un proces la fel de important ca și alte reforme, cum ar fi, de exemplu, combaterea corupției sau alte reforme mai specifice, sectoriale din domeniul economiei.”

Europa Liberă: Ce înțelegeți Dvs. din mesajul dlui Zelenski către statele foste sovietice, mesaj transmis imediat ce a devenit clar că este ales cu un vot covârșitor președinte, mesajul că „totul este posibil!”? Ce credeți că a avut în vedere, în primul rând, președintele ales?

Dionis Cenușă: „Că în condițiile în care există deja un sistem care este controlat evident de grupuri politice cu rădăcini economice este posibilă o schimbare de către cineva care vine din afara sistemului. Deci, acesta a fost probabil nucleul mesajului lui Zelenski că, în pofida unui sistem construit pe placul și conform intereselor unor anumitor grupuri, dacă vii din exterior și ai sprijinul populației, poți sparge acest cerc vicios.”

Europa Liberă: Pe de altă parte, dle Cenușă, însuși Zelenski se confruntă cu astfel de, ca să nu zic acuzații, reproșuri, se spune că victoria sa este produsul unei inginerii sociale. Dacă e așa, a fost doar pentru o victorie în alegeri? Va rezista în timp, din punctul Dvs. de vedere?

Dionis Cenușă: „Dvs. punctați aici un aspect foarte important, și anume cât de adevărată este ipoteza că Zelenski reprezintă un proiect politic al unui oligarh care este certat cu Poroșenko la momentul de față și al cărui nume este Ihor Kolomoiski. Deci va demonstra Zelenski că există o legătură dintre el și alte grupuri oligarhice sau că el se poate îndepărta și, respectiv, să fie independent de aceste grupuri? Aceasta este misiunea lui principală și, respectiv, așteptările populației sunt că Zelenski va demonstra că el nu doar face parte dintr-un sistem nou politic, dar că el într-adevăr poate să fie departe de influența grupurilor oligarhice.”

Misiunea principală a lui Zelenski este să demonstreze că este independent de grupurile oligarhice...

Europa Liberă: Dvs. nu aveți în acest moment un răspuns din ce înțelegem. De ce totuși acest vot spectaculos, aș spune, al ucrainenilor pentru el, de vreme ce, iată, lumea zice că a fi fost „inventat” de oligarhul Kolomoiski?

Dionis Cenușă: „Ucrainenii, la fel ca și alte națiuni, societăți din regiune, se confruntă cu o criză a așteptărilor față de clasa politică. Deci până acum n-a existat nimeni care să vină din afara sistemului și care să le propună o agendă în care ei să creadă. Atunci când a apărut Zelenski, el, practic, a reușit să atragă de partea sa acea majoritate care a votat pentru el în primul tur și în al doilea tur și care într-adevăr vrea ca Ucraina să arate altfel din punct de vedere politic. Deci este vorba despre așteptările cetățenilor versus realitatea ucraineană și probabil la fel asemenea așteptări au și partenerii externi care au investit și continuă să investească în reformele din Ucraina. Aici este vorba despre o serie de instituții din țară și din afara țării vecine care așteaptă ca Ucraina să rupă cu trecutul său oligarhic, aș spune, în primul rând și cu corupția, evident.”

Europa Liberă: Da, de ceva vreme, sub alt aspect, dle Cenușă, până acum, mesajul univoc de la Kiev a fost că așa ceva din partea Rusiei – Crimeea, Donbas, aproape 13 mii de morți, cost al războiului cu separatiștii pro-ruși... – este inadmisibil și de neiertat. Ar putea presupune venirea lui Zelenski începutul unei epoci de „îndreptățire” a acțiunilor Rusiei față de un stat suveran? O „îndreptățire” a acțiunilor Rusiei, în general condamnate în spațiul post-sovietic, sau avem altă explicație pentru votul și părții de electorat pro-ruse, să-i spunem așa, din Ucraina?

Dionis Cenușă: „Rusia ținea să facă orice posibil pentru a-l scoate de la putere pe Poroșenko. Deci, aceasta a fost misiunea principală. Ei nu au încă o claritate vizavi de ce exact poate și vrea să facă Zelenski – mă refer la Moscova aici –, ei știu că Zelenski este un politician fără experiență și că va face foarte multe greșeli anume reieșind din aceste circumstanțe evidente. Prin urmare, ei vor testa cât de duri sunt nervii lui Zelenski, cât de competentă este echipa lui și cât de abil este Kolomoiski în a-l instructa pe Zelenski. Probabil, Rusia va testa foarte atent și, totodată, foarte constant cât de adaptabil și cât de repede poate învăța Zelenski. Deci, oricât de mult am crede că Rusia este interesată în președinția lui Zelenski, nu cred că Kolomoiski este tocmai prietenul mare al Moscovei, când el, de fapt, a ajutat foarte mult Ucraina când Rusia a pășit pentru prima dată în direcția susținerii secesionismului în Donbas. Deci vom vedea cât de repede Zelenski poate învăța, inclusiv cu ajutorul Rusiei care nu va înceta să testeze integritatea teritorială a Ucrainei.”

Rusia nu va înceta să testeze integritatea teritorială a Ucrainei...

Europa Liberă: Un aspect, dle Cenușă, care, într-un fel, vizează și atitudinea autorităților de la Chișinău față de regiunea transnistreană... Zelenski a promis „un război al informării” care ar fi menit să convingă cetățenii regiunilor controlate direct sau indirect de Moscova că „Ucraina are nevoie de ei, ei au nevoie de Ucraina”. Cât de realistă sau, dimpotrivă, utopică vi se pare, iată, această intenție?

Dionis Cenușă: „Reieșind din faptul că Ucraina are nevoie de energie și de multă concentrare pe agenda internă, pe realizarea reformelor în domeniul energetic, în domeniul macrofinanciar și în alte domenii, inclusiv administrația publică locală, eu cred că irosirea eforturilor pe o propagandă antirusească în sensul esenței pe care a anunțat-o Zelenski este, aș spune eu, nu o prioritate. Da, Rusia evident atacă constant, dar ceea ce trebuie să facă Ucraina în primul rând este să construiască instituții media puternice acasă, care să fie capabile de la sine să combată propaganda rusească, nu cred că e nevoie să creezi tu propria ta propagandă pentru a încerca să cucerești pe cineva. Deci prin succese în procesul de reforme și prin îmbunătățirea vieții ucrainenilor atât în centrul, vestul, cât și în estul țării, poți reuși mai multe decât prin a veni cu propagandă nu știu de care, de un război informațional împotriva Moscovei. Mie nu mi se pare atât de logic și sustenabil, cred că ucrainenii doresc rezultate palpabile prin reforme concrete mai mult decât un război informațional împotriva Rusiei.”

Europa Liberă: Ați scris pe o rețea de socializare, dle Cenușă, că „această cădere a lui Poroșenko este o știre proastă pentru oligarhii din Republica Moldova și Georgia”, dar că, totodată, „Plahotniuc și Ivanișvili ar putea găsi ușor limbaj comun”... Nu vă contraziceți spunând acest lucru?

Dionis Cenușă: „Nu, pentru că, pe de o parte, cum am menționat la începutul interviului, sistemul actual este unul comod, dar asta nu înseamnă că puterea influenței oligarhice nu poate fi reconstruită. Deci intenționat am încercat să subliniez faptul că este important să vedem dacă Zelenski va fi capabil până la urmă să se îndepărteze de cercurile oligarhice și acest lucru este la fel de relevant pentru sistemele politice din Moldova și din Georgia. Dacă oligarhii care deja au relații stabilite cu Poroșenko vor reuși repede să recreeze acel dialog cu noul grup oligarhic care la momentul de față în Ucraina s-a apropiat de putere prin Zelenski. Urmează să vedem iarăși cât de consistentă și cât de rapidă poate fi reconstruirea relațiilor oligarhice din regiune.”

Să vedem dacă Dodon reușește să ajungă la Kiev pentru o întâlnire cu Zelenski...

Europa Liberă: Ultima întrebare, dle Cenușă, și un minut pentru răspuns. Ce vă face să credeți – dacă vă face – că Zelenski ar putea deschide posibilitatea pentru președintele Igor Dodon să viziteze Kievul, unde până acum era inacceptabil?

Dionis Cenușă: „Da, până acum Igor Dodon s-a arătat a fi un continuator al mesajelor Moscovei și în multe privințe aceste mesaje au fost, de exemplu, de a justifica anexarea Crimeei. Tocmai asemenea mesaje flexibile cumva îl caracterizează și pe Zelenski în timpul campaniei electorale. Deci, anume deschiderea lui față de unele aspecte ale politicii externe și relațiilor cu Moscova mă face să cred că, fiind Zelenski atât de deschis pentru un dialog cu Moscova, posibil ar fi deschis și pentru un dialog cu Igor Dodon, care este considerat unul din cei mai pro-ruși președinți din regiune. Deci urmează să vedem dacă Igor Dodon reușește să ajungă la Kiev la o întâlnire cu Zelenski.”

XS
SM
MD
LG