Săptămânalul francez Courrier International, care oferă în traducere cele mai bune articole ale săptămânii din presa de pe întreaga planetă, are în ultimul său număr un articol tradus din rusă, de pe platforma Ekspert, și semnat de Tihon Sîsoev (originalul este aici), care afirmă că adevăratul scop al Rusiei în războiul din Ucraina este în realitate controlul total asupra Mării Negre.
Două gazoducte strategice traversează Marea Neagră, Turkish Stream și Blue Stream, care leagă Rusia de Turcia și, prin aceasta, de multe alte țări.
Marea Neagră este cea mai scurtă rută din Rusia până la Marea Mediterană, iar de acolo către Orientul Mijlociu, Africa, Europa de Sud și de Sud-Est, Asia și America Latină. Pe scurt, este ruta către toate regiunile cheie ale lumii, iar importanța ei a crescut în contextul sancțiunilor occidentale.
Articolul remarcă și faptul incontestabil că regimul sovietic a rămas fidel axiomelor geopolitice ale imperiului țarist. După ce a recăpătat ceea ce pierduse temporar în timpul revoltelor și al războiului civil [1917-1922], puterea sovietică a continuat să-și consolideze și să-și extindă influența în regiunea Mării Negre și în Marea Mediterană.
«Diplomația intra-religioasă» a Ucrainei
Le Monde scrie la rândul său despre «diplomația intra-religioasă» a Ucrainei:
«Pe 25 ianuarie, Papa Francisc a primit o delegație a Consiliului Ucrainean al Bisericilor și Organizațiilor Religioase, cunoscut sub acronimul în engleză UCCRO. Primatul Bisericii Ortodoxe a Ucrainei și Arhiepiscopul Bisericii Greco-Catolice au mers împreună cu Rabinul-șef al Ucrainei și cu Marele Mufti. Suveranul Pontif a „mulțumit” vizitatorilor pentru „unitatea” lor demnă de „membrii aceleiași familii”, adăugând: „Aceasta nu este o Ucraină evreiască, o Ucraină creștină, o Ucraină ortodoxă, una catolică, sau o Ucraină islamică… nu: — este Ucraina, „mama” Ucraina pentru care se roagă toată lumea.»
Papa, foarte angajat atât în dialogul ecumenic cu Biserica Ortodoxă, cât și în dialogul interreligios, a asigurat că își va continua rugăciunile pentru Ucraina. Delegația i-a înmânat cu această ocazie o listă cu medicii închiși de Rusia. A fost prima vizită la Vatican a UCCRO, care este deja mobilizată de câțiva ani pentru a apăra cauza Ucrainei în străinătate.
De la Euromaidan la invazia rusească
Le Monde explică cum acest organism interreligios a fost creat datorită „revoluției Demnității”, așa cum numesc ucrainenii revolta populară care, din noiembrie 2013 până în februarie 2014, a forțat demisia președintelui Ianukovici.
Ianukovici refuzase să semneze acordul de asociere cu Uniunea Europeană, sub presiunea Kremlinului, provocând un lung și virulent protest în piața („Maidan”) Independenței, redenumită „Euromaidan”. Mănăstirea Sfântul Mihail din Kiev, inima Bisericii Ortodoxe ucrainene, a servit atunci drept refugiu și bază logistică pentru demonstranți. S-a bătut toaca de alarmă pentru prima dată de la invaziile mongole din secolul al XIII-lea, iar Marele Mufti, el însuși originar din Donbass, s-a alăturat mișcării.
Cum a devenit Scoția o țară “sinistră”
Departe de această armonie ucraineană, Scoția pare a fi devenit pentru unii un soi de tărâm al intoleranței.
The Daily Telegraph a acceptat să publice astfel un text sub formă de pamflet-scrisoare deschisă, sub semnătura lui Tom Harris, fost parlamentar laburist, în care acesta revelează că un raport al partidului de guvernământ SNP (Scottish National Party) recomandă încarcerarea bărbaților care se laudă cu cuceriri sexuale.
Scrie el: «Acest lucru nu este surprinzător din partea unui partid care se străduiește să ne supravegheze și gândurile. Dacă ați văzut filmul din 1993 „Demolition Man”, poate vă amintiți o scenă în care Sylvester Stallone ajunge în viitor într-o societate distopică și primește pe loc o pedeapsă pentru că a înjurat în public. Bun venit în viitor. (Welcome to the future.) Sau ar trebui să fie „Welcome to Scotland”?
Guvernul SNP mai sugerează, ca o modalitate de a lupta împotriva misoginiei, ca bărbații care se laudă public că cuceririle lor sexuale ar putea risca pedepse cu închisoare de până la șapte ani. Nimeni nu sugerează, desigur, că misoginia n-ar fi o pacoste socială care dăunează femeilor. Dar închisoare? Serios?»
Noam Chomsky: ChatGPT și falsele sale promisiuni
In sfârșit, pe un cu totul alt ton, The New York Times și-a oferit paginile unui comentariu al celui mai mare lingvist în viață, Noam Chomsky, despre mirajul și falsele promisiuni ale algoritmilor noii minuni la modă: ChatGPT.
Ideea lui Chomsky, așa cum a fost rezumată și de revista Fortune, este că chatbot-urile sunt „minuni ale învățării automate”, dar și o nouă “canalizare a răului” (cum ar fi spus Hannah Arendt).
Chomsky pune astfel întrebarea: — «Este oare moral ca un om să ceară ajutor unei inteligențe artificiale (AI) amorale în luarea deciziilor morale?»
Tot Chomsky răspunde, mimând stilul deja cunoscut al ChatGPT: — «Moralitatea faptului de a cere asistență unei AI amorale în luarea deciziilor morale este un subiect complex și nuanțat care a fost dezbătut de filozofi și moraliști. Unii susțin că este justificat din punct de vedere moral să folosim inteligența artificială pentru a ajuta la luarea deciziilor morale, deoarece AI oferă perspective și analize valoroase ce pot ajuta oamenii să ia decizii mai bine informate. În plus, AI poate fi folosită pentru a identifica modele și tendințe ce pot fi dificil de detectat de către oameni și poate ajuta la evitarea atitudinilor părtinitoare ce pot apărea în luarea deciziilor umane.
Cu toate acestea, alții susțin că este greșit din punct de vedere moral să te bazezi pe AI pentru luarea deciziilor morale, deoarece AI nu este capabilă să aibă convingeri morale sau să înțeleagă contextul complet al unei decizii. În plus, există riscul ca AI să perpetueze sau chiar să amplifice părtinirile existente în datele pe care le-a asimilat, ducând astfel la decizii amorale sau injuste.»