Universitatea „Friedrich Schiller“ din Jena i-a decernat scriitoarei germane, originară din România, Herta Müller, titlul de doctor honoris causa. Titlul onorific i-a fost acordat pentru merite literar-politice desosebite. Cu acelaşi titlu a fost distins, în cadrul unei ceremonii, şi istoricul polonez Włodzimierz Borodziej, fost co-director al renumitului „Colegiu Imre Kertész“ care funcţionează în oraşul universitar Jena. Colegiul a fost a fost înfiinţat în urma unei donaţii a regretatului scriitor Imre Kertész, din Ungaria, Laureat al Premiului Nobel pentru Literatură (2002) şi autorul celebrului roman „Fără destin“ (magh. „Sorstalanság“,1975).
Colegiul se ocupă de cercetarea transnaţională şi interdisciplinară a istoriei est-europene.
Decanul Facultăţii de Filozofie, Stefan Matuschek, a explicat postului de televziune MDR că acordarea titlului celor doi, Müller şi Borodziej, are de-a face cu faptul că amîndoi laureaţi provin dintr-o zonă geografică înrudită:
„Această zonă este un domeniu central al cercetării de care se ocupă Facultatea noastră. Noi lucrăm cu istorici contemporani, cercetăm schimbările din Europa răsăriteană şi consecinţele regimurilor totalitare. Omul de ştiinţă Włodzimierz Borodziej şi scriitoarea Herta Müller abordează tocmai aceste teme“.
În locul unei cuvîntări festive, Herta Müller a preferat în cadrul ceremoniei de decernarea titlului să vorbească despre procesul de creaţie şi anume despre colajele pe care le-a realizat în ultimii ani:
„Colajele au doar mărimea unei vederi. Asta are de-a face foarte mult şi cu viaţa. Cînd locul [de pe vedere] este plin, se termină şi textul. Mai mult nu se poate. E aşa ca şi sfîrşitul unei zile, ca şi un ceas.“
Cu titlul de doctor onorific al Universităţii din Jena a mai fost distins, în 1955, şi un alt celebru scriitor, Thomas Mann, şi el Laureat al Premiului Nobel pentru Literatură.
În cadrul Universităţii din Jena funcţionează singura catedră de românistică din Germania. Şeful catedrei este profesorul Wolfgang Dahmen, care a fost cel care a propus-o pe Herta Müller pentru a fi distinsă.
Reamintim, în încheiere, că Herta Müller este autoarea romanului „Leagănul respiraţiei“, apărut în 2009 în limba germană. Romanul, inspirat din biografia poetului Oskar Pastior, tematizează deportarea etnicilor germani din România la aşa numita „muncă de reconstrucţie“ din fosta Uniune Sovietică. Romanul pentru care a primit Premiul Nobel pentru Literatură, în 2009, a fost tradus în numeroase limbi, inclusiv în limba română.