În România, presa la zi acordă mare atenție alegerilor prezidențiale care vor avea loc duminică în Republica Moldova.
În Adevărul, Iulian Chifu pune o întrebare de bun simț: dacă toată lumea consideră că va fi și un al doilea tur de scrutin, ce-i va face pe moldoveni să vină la vot în primul tur, mai ales în condiții de pandemie? E greu de spus, și poate e mai important, arată Chifu, cum trebuie făcută mobilizarea pentru al doilea tur. Deocamdată, sunt semnale că unii lideri de partid își îndeamnă adepții să se prezinte direct la turul doi. Doar că primul tur contează prin diferența dintre primii doi clasați – ar fi bine să fie cât mai mică, spun cei care vor plecarea lui Dodon -, contează pentru cei care nu vor depăși pragul de 6% care le va permite să intre în parlament după legislative, contează pentru partidele unioniste: cel mai bine plasat dintre ele la primul tur e cel care va putea coagula, după prezidențiale, o formațiune unică cu discurs unionist, pentru că, spune Chifu, 30-35% dintre moldoveni doresc unirea Moldovei cu România. Igor Dodon, candidatul pro-rus și președintele în exercițiu, ar avea, în acest moment, o imagine proastă chiar și în rândul pro-rușilor. „Majoritatea sunt oripilaţi de perspectiva confruntării şi războiului cu românii majoritari, de izolarea internaţională a lui Dodon, de lipsa avantajelor de afaceri cu România şi UE cu comerţul care trece tot peste Prut. Şi există şi alţi candidaţi în afara lui Dodon care sunt pro-ruşi, dar echilibraţi, care-şi doresc şi proiectele europene, şi banii UE, şi apropierea de România, şi accesul la piaţa rusească”.
Marius Diaconescu, care scrie tot pe blogurile Adevărul, susține că Dodon se teme de voturile moldovenilor din diaspora. În 2016, aceștia au votat masiv cu Maia Sandu. Ca să-și maximizeze șansele, a făcut acum reguli noi. S-a introdus un sistem de preînscriere ca alegător. Doar că preînscrierea nu e o condiție a participării la vot. Altceva au scris însă canalele de fake news rusești, creând confuzie. Pentru Rusia, s-au găsit cereri de preînscriere falsificate prin folosirea datelor unor moldoveni care au lucrat în Rusia, dar acum lucrează în spațiul european. Nu s-a anchetat, firește, nimic. Dodon a dublat numărul de secții de votare în Rusia și pentru Transnistria. Marius Diaconescu speră însă că moldovenii din spațiul european vor reacționa cum trebuie. Mulți dintre ei au lucrat înainte în Rusia, câte 16-18 ore pe zi, cazați în condiții mizere, plătiți foarte prost, și compară deja nivelul de trai din Rusia și din Uniune.
Pe site-ul G4Media, Laurențiu Pleșca ține să prezinte cititorilor români fiecare candidat în parte. Arată și care sunt diferențele între cei doi candidați ai opoziției pro-europene, Maia Sandu și Andrei Năstase și ce a dus la intrarea amândurora în acest scrutin. Ca un memento util înaintea zilei de duminică, Pleșca reamintește cu ce s-au ales moldovenii la ultimele alegeri: „au ajuns să fie conduși de agenți ai unui stat străin, (Rusia), s-au ales cu anumiți politicieni care primesc salarii în pungi negre și să nu sunt trași la răspundere, au permis ca actuala clasă politică să dea cu piciorul în reforma justiției și să îi elibereze de la pușcărie pe anumiți hoți în lege și corupți. S-au ales cu un guvern care a dat-o în bară la toate capitolele: dar mai ales economic și sanitar”.