Linkuri accesibilitate

Donald Trump: obiectivul este un Iran fără arme nucleare


Președintele american Donald Trump semnează noi sancțiuni împotriva Iranului, Casa Albă, 24 iunie 2019. (Foto: MANDEL NGAN / AFP)
Președintele american Donald Trump semnează noi sancțiuni împotriva Iranului, Casa Albă, 24 iunie 2019. (Foto: MANDEL NGAN / AFP)

Președintele american a impus noi sancțiuni împotriva Iranului. Cum a explicat această decizie șeful executivului american?

Președintele Trump a spus că „reținerea” americană are limite și în consecință a impus sancțiuni economice suplimentare impotriva Iranului, aparent ca răspuns la incidentul de săptămâna trecută când iranienii au doborit un avion american fără pilot.

Trump a spus ca noile sanctiuni vor bloca accesul aiatolahului Ali Hamenei si al altor oficialitati importante la resurse financiare.

Presedintele a spus ca obiectivul este un Iran fara arme nucleare. „Noi nu urmarim un conflict cu Iranul sau cu vreo alta tara” – a spus presedintele, continuind „Cred ca am dat dovada de multa retinere, dar asta nu inseamna ca vom proceda la fel in viitor”.

Aceste comentarii survin pe fondul vizitei secretarului de stat Mike Pompeo in Arabia Saudita, un inamic al Iranului.

Aministratia Trump incearca sa mobilizeze in Orientul Mijlociu o coalitie impotriva Iranului, a spus duminică Mike Pompeo. Cînd a semnat sanctiunile suplimentare, Trump a spus la Casa Albă: „Am multi prieteni iranieni. Este trist ce se intimpla in acea tara”.

El a criticat din nou acordul nuclear cu Iranul, semnat de sase tari intre care si Statele Unite. Donald Trump a remarcat declaratiile aiatolahlui Khamenei ca nu-si doreste arme nucleare, adaugind „Daca asa stau lucrurile putem ajunge repede la o intelegere”.

Hamenei spune acest lucru de ani de zile, considerind ca armamentul nuclear nu este compatibil cu normele islamice.

In timp ce secretarul sau de stat discuta in regiunea Golfului despre apărarea strîmtorii Ormuz, pe tweeter, președintele afirma pe Twitter că „toate aceste țări trebuie sa-si protejeze vasele”, adaugind ca China si Japonia sint beneficiarele cele mai importante ale importurilor de energie prin strîmtoare.

„Nu avem ce cauta acolo” – a mai spus Trump, precizînd „solicitarea americana de la Iran e foarte simpla – fără arme nucleare și fără finanâarea de acte teroriste”.

XS
SM
MD
LG