Liderul Partidului Liberal şi fostul primar al Chișinăului Dorin Chirtoacă acuză Procuratura Anticorupţie că i-ar fi fabricat şi falsificat dosarul parcărilor cu plată în care este învinuit de corupere pasivă şi trafic de influenţă. Chirtoacă, care pledează nevinovat, a declarat luni, 15 aprilie, la o conferinţă de presă că unele probe din dosar ar fi fost ascunse. Procuratura a spus că nu comentează alegaţiile fostului edil. Acest dosar al lui Dorin Chirtoacă este descris pe larg în recentul raport anual privind situația drepturilor omului în lume al Departamentului de Stat din SUA, raport care deplânge fenomenul justiţiei selective din R. Moldova.
Fostul primar de Chișinău Dorin Chirtoacă şi-a reluat acuzaţiile de manipulare cu probele la adresa Procuraturii Anticorupţie, acuzând procurorii că au anexat la dosar documente pe care Chirtoacă le declară falsificate.
Liderul liberalilor a prezentat dovezi că atât studiul de fezabilitate, cât şi caietul de sarcini pentru înființarea de parcări ar fi fost anterior recunoscute ca probe în dosar, lucru negat săptămâna trecută de Procuratură. Potrivit fostului edil tocmai aceste documente, ce ar fi fost excluse din dosar, i-ar confirma nevinovăția şi ar arată cine de fapt se face vinovat.
Chirtoacă a respins repetat acuzațiile că ar fi cerut o parte din câștigul de pe urma afacerii cu amenajarea de parcări cu plată, lucru confirmat şi în mărturiile şefului companiei ce urma să dezvolte afacerea. El a negat şi o altă acuzaţie a procurorilor, cea că ar fi dat ordin, în special fostului viceprimar Nistor Grozavu, ca să semneze contractul parcărilor cu plată.
Chirtoacă, care pledează nevinovat, a reiterat că acest dosar în care este cercetat din 2017 ar fi o comandă politică:
Acesta este evident dosar politic...
„În condiţiile în care am ajuns ca instanţa să nu fie legal constituită, să plece judecătorul în concediu de îngrijire a copilului fictiv şi dosarul să fie transmis altcuiva, dar să rămână tot la dumnealui, avocaţii sunt înlăturați încă din mai 2017, în proces sunt aduţi martori care sunt făptaşii acestor acţiuni, mie nu mi se permite să pun întrebări în instanţa de judecată, despre ce proces mai putem vorbi. Acesta este evident dosar politic. Pe lângă faptul că pledez nevinovat, acuz procuratura şi regimul Plahotniuc-Dodon de fabricarea şi falsificarea dosarului.”
Procuratura anticorupție a reacționat în felul următor: „nu comentăm alegațiile parvenite din adresa persoanelor vizate în anumite cauze penale, pentru a nu intra într-o polemică la nesfârșit, precum și a nu prejudicia buna desfășurare a proceselor penale”.
Cel mai recent raport anual privind situația drepturilor omului în lume al Departamentului de Stat din SUA deplânge fenomenul justiţiei selective în Moldova prezentând printre exemple dosarul parcărilor cu plată în care Dorin Chirtoacă este învinuit de corupere pasivă şi trafic de influenţă. „Justiția selectivă a continuat să fie o problemă. Avocații fostului primar al municipiului Chișinău, Dorin Chirtoacă, susțin că au avut loc mai multe încălcări ale procedurilor judiciare, audieri în spatele ușilor închise, limitarea accesului avocaţilor la materialele dosarului și la probe…”, se spune în raportul Departamentului de Stat.
Fostul edil Dorin Chirtoacă a fost reţinut în aprilie 2017 în dosarul parcărilor cu plată. Mulţi comentatori vedeau atunci o legătură cu reţinerea acestuia şi refuzul Partidului Liberal pe care Chirtoacă acum îl conduce de a sprijini schimbarea sistemului electoral iniţiată de Partidul Democrat de guvernământ. După aproximativ cinci luni și jumătate de aflare în arest la domiciliu, Chirtoacă, a fost pus în libertate în noiembrie 2017 înainte de un referendum eşuat privind demiterea sa. La finele anului trecut Curtea de Apel i-a ridicat fostului edil interdicția de a părăsi ţara.
Chirtoacă pledează nevinovat...
Recent instanța de judecată a aplicat sechestru pe mai multe bunuri ale ex-primarului Chişinăului Dorin Chirtoacă într-un alt dosar în care acesta este acuzat că ar fi adus un prejudiciu municipalității de peste 60 milioane de lei atunci când a semnat acordarea de compensații pe care le-au primit poliţişti, procurori, judecători în schimbul unor apartamente pe care primăria nu le-a putut oferi acestor categorii privilegiate. Chirtoacă pledează nevinovat şi în acest caz spunând că guvernarea continuă răfuiala.