Linkuri accesibilitate

Dorin Cimil: Ca să curmăm abuzurile formate, am propus să chemăm în judecată și să solicităm excluderea din cursă


Moldova - Dorin Cimil, președintele Comisiei Electorale Centrale
Moldova - Dorin Cimil, președintele Comisiei Electorale Centrale

Candidatul Partidului „ȘOR” la funcția de deputat în circumscripția Hâncești, Vitalie Balinschi, a fost exclus din cursa electorală. Decizia a fost pronunțată de Curtea Supremă de Justiție care a admis recursul Comisiei Electorale Centrale și a casat parțial hotărârea Curții de Apel Chișinău. 

CEC a solicitat Curții de Apel Chișinău să anuleze înregistrarea lui Vitalie Balinschi pentru încălcarea prevederilor legislației în cadrul desfășurării campaniei electorale. Este vorba despre utilizarea unor fonduri financiare și materiale nedeclarate, în partea ce ține de organizarea transportării alegătorilor în scopuri electorale, a declarat Europe Libere, președintele CEC, Dorin Cimil.

Interviu cu Dorin Cimil 13 martie 2020
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:30 0:00
Link direct

Europa Liberă: Pe ultima sută de metri, opinia publică află că din cursa electorală a fost scos un concurent, reprezentantul Partidului „Șor”. De ce?

Dorin Cimil: „Este adevărat acest lucru. Am primit informația, acum lecturăm conținutul specific Curții Supreme de Justiție, prin care s-a admis capătul de cerere a Comisiei Electorale Centrale privind anularea înregistrării unui concurent electoral cu referință la Vitalie Balinschi, reprezentantul Partidului „Șor”. Temeiurile sunt expuse în cererea noastră de chemare în judecată, care inițial a fost depusă la Curtea de Apel Chișinău, conform competenței. Este legată de încălcările grave care au fost comise de către grupul de inițiativă al candidatului Balinschi, precum și de Partidul „Șor” pe parcursul campaniei electorale.


Aceste încălcări de ordin ale nedeclarării surselor financiare și a altor bunuri care au fost achitate pentru anumite activități, deci au fost documentate, au fost demonstrate și s-a emis decizia privind adresarea cu chemare în judecată, care are ca obiect excluderea concurentului electoral Vitalie Balinschi din cursa electorală și care inițial nu a fost susținută de către Curtea de Apel, iar ulterior Curtea Supremă de Justiție a admis acest cap de cerere pe lângă alte capete de cerere pe care le-a stabilit Comisia Electorală cu referință la două avertismente și lipsirea de dreptul de alocații financiare bugetare până la sfârșitul anului.”​
Europa Liberă: Nu a întârziat reacția Partidului „Șor”, care spune că CEC și justiția sunt la cheremul guvernării.

Dorin Cimil: „Orice concurentul electoral poate să comenteze, conform propriilor convingeri, situația dată, dar noi am dat o apreciere juridică situației pe care am depistat-o și am solicitat ca organul judiciar să aprecieze probele, să cântărească toate principiile jurisprudenței și să aplice legea. Noi doar am constatat abaterile grave care au avut loc și care au avut loc nu doar în această campanie, dar Partidul „Șor” a recidivat în anumite campanii electorale și, ca să curmăm abuzurile formate de-a rândul, am propus cu un vot unanim a 7 membri prezenți în plenul Comisiei ca să chemăm în judecată și să solicităm excluderea din cursă.”

Europa Liberă: În cursă au rămas 5 concurenți. Buletinele încă nu sunt repartizate?

Dorin Cimil: „Pentru ora 12, la ziua de azi am semnat „bun de tipar” pentru 6 concurenți, dar cred că deja o să intervenim cu modificarea buletinului de vot, urmare a deciziei de astăzi a Curții Supreme de Justiție pentru a rămâne în cursă 5 concurenți, excluzându-l pe Vitalie Balinschi.”

Europa Liberă: Să ne spuneți și de ce e important ca să fie prezență la urne în data de 15 martie, pentru că unii actori politici au spus că maladia coronavirus ar putea să-i facă pe alegători să rămână acasă.

Noi considerăm că am luat măsurile necesare


Dorin Cimil: „Am avut doar niște apeluri pe rețelele de socializare privind amânarea alegerilor pentru altă dată, dar pericolele sau riscurile care au fost stabilite și cântărite de către Comisia Electorală Centrală, deci am luat și noi măsurile necesare care se iau de obicei în asemenea cazuri, reglementând modul de votare, modul de adunare a alegătorilor la secțiile de votare, înzestrând secțiile de votare cu anumite dezinfectante și cu anumite substanțe care permit dezinfectarea mâinilor și a obiectelor cu care se vor semna și cu care se vor ștampila, deci noi considerăm că am luat măsurile necesare ca să respectăm regulile prescrise de către Comisia guvernamentală privind combaterea coronavirusului.”

Europa Liberă: Dacă cumva se atestă o prezență mică, oricum rezultatele vor fi recunoscute și vor spune cine iese învingător?

Dorin Cimil: „Evident, fiindcă nu avem prag de trecere în cazul respectiv și cine va acumula un număr mai mare de voturi, va ieși învingător în cursa electorală de la Hâncești.”

Europa Liberă: Este un singur tur?

Dorin Cimil: „Da, un singur tur și nu e nevoie de o rată de participare și de o acumulare a unui procentaj anumit de voturi ca să fie desenat unul sau altul învingător.”


Europa Liberă: Observatori vor fi?

Dorin Cimil: „Cu siguranță, da. Chiar în ultima săptămână am acreditat 80 sau 90 de observatori naționali și internaționali, care vor monitoriza alegerile.”

Europa Liberă: S-a anunțat că va fi un exit-poll la închiderea secțiilor de votare. Rămâne în vigoare?

Dorin Cimil: „A fost aprobată activitatea unui exit-poll, dar personal am votat împotriva acestui exit-poll, de aceea nu vreau să comentez situația dată.”

XS
SM
MD
LG