Cadrele din sistemul sanitar continuă să înfrunte cea mai cumplita provocare pe care a avut-o breasla medicilor. Statisticile oficiale abundă zilnic de zeci de cazuri de îmbolnăviri printre angajații sistemului sanitar. Ultimele date, la împlinirea a zece luni de pandemie, arată că peste 13 800 de angajați din sistemul sanitar au contractat virusul.
Am discutat cu șeful-adjunct al Direcției Sănătate din cadrul Primăriei municipiului Chișinău, Boris Gîlcă, despre starea de lucruri în instituțiile medicale din capitală, cele care au acum povara cea mai grea în tratarea bolnavilor de coronavirus.
„Problema majoră pe care o au azi cadrele medicale este epuizarea, epuizarea deplină, fiindcă zece luni de zile, practic fără pauze, fără odihnă, mulți din ei fără concedii, mulți din ei se simt vulnerabili psihologic. Sistemul medical este sub o presiune extraordinară, nemaitîntâlnită. Deja de zece luni tot sistemul medical este preocupat de tratamentul pacienților cu Covid. Multe lucruri cu colegii le-am învățat din mers, din greșeli. Acum s-a depășit starea de frică, de necunoaștere, dar este la fel de greu”.
Odată cu pandemia tot mai paralizantă s-au întețit și cazurile de încălcare a drepturilor angajaților din sistemul sanitar. Aproape fiecare al treilea cadru medical din cei circa 10 mii de medici și peste 20 de mii de asistenți medicali a trecut prin Covid, iar situația continuă să se înrăutățească. Unele instituții medicale au rămas practic fără personal din cauza infectării masive a cadrelor sanitare.
„În aceste zece luni, în Chișinău avem 1700 de cadre medicale infectate cu Covid, ceea ce reprezintă 14 % din numărul total de personal medical infectat la nivel de republică. Această statistică arată că în municipiu probabil cadrele medicale sunt mai bine asigurate cu echipament de protecție. Noi încercăm să le asigurăm necesarul la locul de muncă, să aibă acces permanent la materiale de protecție”.
Penuria de paturi în spitale pentru pacienții cu Covid continuă să îngrijoreze atât cetățenii, cât și cadrele medicale, care devin neputincioase atunci când nu au cum să ajute pacienții.
„Cu numărul de paturi suntem la limită. De foarte mult timp nu avem paturi libere în terapia intensivă, în reanimare. Tot timpul e o mare provocare pentru medici când ambulanța îi aduce un pacient critic, care trebuie internat în terapia intensivă și acolo nu sunt locuri. Noi am suplinit de două ori numărul de paturi în terapia intensivă, dar și aici este o provocare - suplinirea de paturi în terapia intensivă necesită resurse enorme”.
O problemă mai veche, care s-a acutizat în pandemie, este volumul mare de muncă pe care trebuie să-l facă atât cadrele medicale, cât și personalul tehnic din spitale. Angajații din sistem fac de gardă în ture câte 24 de ore, deși legislația prevede un regim de muncă de 8-12 ore. Unii medici spun că se află uneori la muncă și câte două-trei ture de câte 24 de ore la rând. Și unii șoferi de pe ambulanțe se află la muncă timp de 24 de ore. Șeful-adjunct al Direcției Sănătate din Chișinău recunoaște că există această problemă, dar spune că e generată de lipsa de cadre în tot sistemul sanitar.
„Este un segment sensibil. Inspecția muncii stabilește încălcarea regimului de muncă la cadrele medicale. De fapt suntem într-o situație critică. Sperăm că această perioadă să nu persiste pe termen lung și să depășim această stare critică, să revenim la prevederile Codului Muncii. Noi avem insuficiență de personal tehnic enorm, ca și de personal mediu de specialitate. Astăzi în sistemul medical angajam cel puțin 200 de asistente medicale. La Oncologic astăzi angajam 100 de asistente, dar nu avem de unde le lua. SCR și Institutul Oncologic ar angaja câte 100 de asistente medicale, nu avem de unde le lua”.
Concedierile abuzive și încălcarea contractului de muncă în instituțiile medicale au fost printre problemele semnalate de angajații din sistemul sanitar la centrele de asistență inițiate de avocați și organizații neguvernamentale de la începutul crizei în sănătate. L-am întrebat pe Boris Gîlcă cum sunt soluționate cazurile de încălcare a drepturilor angajaților din spitale în municipiul Chișinău.
„Am avut anumite situații particulare, surprinzător, nu au fost multe cazuri. Au ținut de anumite elemente de management, eficient sau ineficient în anumite instituții medicale”.
Ultimele date, la zece luni de pandemie, arată că din cei peste 13 800 angajați din sistemul sanitar care au contractat virusul, 4000 sunt medici, 5800 asistenți medicali, 1892 infirmiere și 2015 personal auxiliar. 75 de angajați din domeniul medical au pierdut lupta cu boala.