Linkuri accesibilitate

Pandemia de Covid-19 aduce și o serie de încălcări ale drepturilor cadrelor medicale


Coreea de Sud: mii de medici și cadre medicale în grevă, în semn de protest față de condițiile de muncă, pe fundalul panemiei de Covid-19, Seoul, 14 august 2020
Coreea de Sud: mii de medici și cadre medicale în grevă, în semn de protest față de condițiile de muncă, pe fundalul panemiei de Covid-19, Seoul, 14 august 2020

Cadrele din sistemul sanitar sunt din plin lovite de pandemia de coronavirs,: sunt expuse la contaminare, riscurile au crescut, la fel și numărul orelor suplimentare. Ce nu a crescut proporțional este grija pentru protejarea drepturilor acestor angajați.

Criza sanitară cauzată de pandemia de Covid-19 a lovit cel mai tare în angajații sistemului de sănătate, mai ales în medici și lucrători medicali, care se află în prima linie, la trierea și tratamentul bolnavilor de noul coronavirus. Numărul mare de îmbolnăviri printre angajații medicali denotă vulnerabilitatea sistemului sănătății din Moldova în fața unei epidemii de proporții. Insecuritatea la locul de muncă, lipsa echipamentelor de protecție de bună alitate, testarea tardivă, dar și sarcina prea mare de muncă, sunt sursele de încălcare a drepturilor de care ar trebui să beneficieze personalul medical.

Iată ce spune avocata Olesea Doronceanu, de la Institutul pentru Drepturile Omului, organizație neguvernamentală care a deschis un centru de asistență pentru persoanele ale căror drepturi au fost încălcate de la începutul perioadei de criză sanitară: „Acum nu mai avem sesizări cu privire la lipsa echipamentului de protecție, poate doar calitatea acestuia mai sunt. Ulterior am avut sesizări legate de concedierea angajaților pe motiv că au refuzat să fie transferați în secțiile de Covid-19, persoanele spuneau că vor să plece nu pentru că nu vor să lucreze, ci pentru că fie au boli cronice, fie vârsta e una din grupul de risc și astfel își pun viața în pericol. Două persoane ne-au comunicat că au fost impuse să scrie cerere de concediere, deci încălcarea dreptului la muncă. Alte persoane ne-au sesizat cu privire la neplata indemnizației de 16 mii de lei pentru că s-au îmbolnăvit la locul de muncă”.

Ministerul Sănătății, Muncii,Protecției Sociale și Familiei a decis încă din luna martie să acorde o indemnizație unică de 16 mii de lei angajaților din sistemul medical care au contractat virusul la locul de muncă. Până acum au fost acordate, potrivit informațiilor oficiale, circa 1300 de indemnizații unice, ceea ce înseamnă că doar unul din 3 angajați ai sistemului sanitar care s-au îmbolnăvit, a primit banii promiși. Autoritățile medicale argumentează ritmul lent de luare a deciziilor în acest sens prin faptul că le este dificil să determine dacă un medic sau altul s-au infectat la locul de muncă.

Experta Ala Nemerenco, fostă ministră a sănătății, consideră că lucrătorilor medicali li s-a încălcat dreptul la sănătate prin faptul că nu au fost testați când situația impunea acest examen de laborator: ”Chiar și când era câte jumătate de colectiv intrat în carantină nu se făceau teste la cei cu care medicii au intrat în contact și din acest motv li s-a încălcat dreptul la asistența medicală. Ei doar nu sunt niște cetățeni care au contractat virusul la un supermarket, ei sunt în fiecare zi în contact cu bolnavi, sunt expuși acestui risc și atunci când trebuiau testați conform unor protocolae internaționae, lor nu li s-a oferit dreptul acesta”.

O altă problemă care s-a acutizat de la începutul pandemiei este volumul mult peste norma de muncă, mai ales din cauza penuriei de medici și asistente medicale în spitalele unde se tratează pacienți cu Covid-19, spune Ala Nemereco: „La noi unul lucrează pentru zece, mai ales asistentele medicale sunt lipsă în reanimare. Dacă în SUA la un pat de reanimare este un asistent medical, la noi un asistent are cateva paturi, la Spitalul Republican era o asistentă la 7 paturi. Situația s-a agravat de când cu pandemia, în multe spitale angajații s-au îmbolnăvit, au trebuie să se trateze, să stea în carantină celor care au rămas le-a revenit un volum foarte mare de lucru. Și de aici și alte îmbolnăvir, depresia și acea ardere profesională. Aici sunt doi factori - munca fizică, dar și epuizarea profesionaăa, arderea profesională, stresul, o mică greșeală și te-ai infectat...”.

Olga Cuconașu este asistentă medicală la Urgență, în Chișinău. Nu și-a văzut de două luni copiii pentru că lucrează în secția pentru tratarea bolnavilor de covid și ca să-și portejeze familia, s-a cazat cu alți colegi la un centru din apropierea spitalului. Lucrul este epuizant, dar ea spune că nu poate să-și abandoneze munca în această perioadă dificilă: „Noi suntem gata, epuizați. Când începi să te îmbraci în combinizonul cela (costumul de protecție), încă nu ești total îmbrăcat și parcă ai o frică și te sufoci, căldura ceea de la combinizon te sufocă și parcă nu îți ajunge aer. Nouă ni se permite dacă ne simțim rău, sau dacă s-a udat masca, să ieșim pe 15-20 de minute din zonă, după care revenim. Pentru că noi lucrăm câte patru ore. Facem trei ture câte 4 ore. Turele sunt grele, sunt mulți pacienți, nu ajunge personal să lucreze. Dar mie îmi place profesia pe care am ales-o și nu o abandonez”.

Printre puținele măsuri de stimulare a cadrelor medicale care lucrează în secții pentru tratamentul pacienților cu Covid-19, întreprinse de ministerul de resort, a fost dublarea retribuției lunare. Vocea Sindicatelor, care ar fi trebuit în această perioadă să fie în prima linie de luptă pentru apărarea drepturilor angajaților din sistemul sănătății, este deocamdată prea slabă ca să fie auzită.

De la începutul crizei sanitare generate de noul coronavirus, 3767 de angajați ai sistemului de sănătate s-au îmbolnăvit de covid-19, dintre care, asa cum spune statistica zilei la care adunam datele, 37 au pierdut lupta cu boala.

Previous Next

XS
SM
MD
LG