Observatori politici se întreabă ce ar putea Vladimir Putin să facă pentru a transforma ceea ce este acum un dezastru militar, într-o aparentă victorie, fie și limitată.
La acest sfârșit de săptămâna, pe măsură ce forțe ucrainene au eliberat localități din regiunea Kiev și în alte părți imaginile transmise cu cadavre pe străzi și mărturiile unor victime ale atrocităților ruse fac și mai evident că judecata morală a președintelui Biden că Putin este un criminal de război, care nu poate rămâne la putere este una valabilă.
Dar asta nu înseamnă că liderul de la Kremlin nu încearcă să găsească o ieșire cu aparența unei victorii. Primul pas a fost să declare că scopul inițial al operațiunii a fost sud-estul Ucrainei și nu întreaga țară. O ipoteză contrazisă de realitate, dar Putin nu pare să se împiedice de adevăr. În ciuda acestui nou obiectiv, atacurile au continuat și la Kiev și în alte părți, dar experți militari americani cred că totuși, cea mai bună opțiune pentru ruși este să își consolideze forțele în sud-est doar așa putând încă să aibă superioritate numerică și acționa într-o regiune în care pot conta pe ceva sprijin local, de la miliții separatiste și susținătorii acestora.
În presa americană se vorbește despre posibilitatea unui război de uzură de lungă durată, în care Moscova poate încerca să își extindă controlul în Donbas și sud-est poate chiar încercând o debarcare la Odesa, pentru a gâtui și mai mult economia ucraineană. Alte voci spun că, în cele din urmă, Putin va trebui să-și reducă și mai mult ambițiile și să se angajeze în negocieri reale, pentru că altfel riscă să piardă și ceea ce are, dată fiind anticipata rezistență ucraineană în sud est, dacă teritoriile respective ajung sub controlul Rusiei. Robert Kelly scrie pentru publicația 1945 că cel mai probabil este ca Putin să încerce să consolideze ceea ce a reușit să controleze din teritoriul ucrainian.
„Putin ar putea accepta mai puțin decât își propusese” – scrie și Samir Puri, în Wall Street Journal. El spune că fie Rusia se retrage obținând câte ceva din ceea ce își dorise fie optează să mențină trupe în Ucraina. Mulți observatori cred însă că această din urmă opțiune este nesustenabilă și că Rusia nu poate câștiga o luptă împotriva patriotismului ucrainian, decât cu un preț pe care nu și-l poate permite, nu doar financiar, dar și ca națiune făcând parte din comunitatea internațională.
Așa cum președintele Volodimir Zelensky a spus într-un interviu acordat rețalei CBS „acesta este un genocid” referindu-se la atacurile vicioase ale armatei lui Putin și ceea ce vedem acum zi de zi ca fiind dovezi de cruzime inimaginabilă în Europa anului 2022.