Linkuri accesibilitate

Dumitru Robu și Victoria Furtună, candidații identificați de CSP pentru funcția de procuror general interimar


Dumitru Robu și Victoria Furtună sunt candidații identificați de Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) pentru funcția de procuror general interimar. Cei doi s-au prezentat deja în fața membrilor CSP în dimineața zilei, iar după amiază urmează să aibă loc concursul de selectare. Dumitru Robu activează în cadrul Procuraturii Chișinău, iar Victoria Furtună în cadrul Procuraturii Anticorupție. Între iulie și decembrie 2019, Dumitru Robu a deținut funcția de procuror general interimar, după demisia lui Eduard Harunjen.

Marți seara, procurorul general, Alexandru Stoianoglo, a fost reținut pentru 72 de ore, fiind plasat în izolatorul de detenție preventivă al Inspectoratului de poliție al municipiului Chișinău. Reținerea acestuia a fost dispusă într-o cauză penală pornită pe patru capete de acuzare. Este vorba despre abuz în serviciu, depășirea atribuțiilor de serviciu, coruperea pasivă și darea declarațiilor mincinoase în fața unui organ competent.

Într-o primă reacție la reținerea procurorului general, președinta Maia Sandu a amintit că așteptarea cetățenilor moldoveni e „un trai mai bun într-o țară eliberată din strânsoarea clanurilor corupte”. Șefa statului a insistat că decizia de marți seara aparține CSP, iar cea de reținere a lui Alexandr Stoianoglo – procurorului desemnat de consiliu. Maia Sandu a îndemnat „să fie respectată cu strictețe legea, să nu fie comise abuzuri, iar oricine a comis ilegalități să plătească, conform legilor în vigoare”.

Reținerea lui Alexandr Stoianoglo a fost criticată de deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor. Vlad Bătrîncea, vicepreședinte al Parlamentului, a anunțat pentru duminică un protest pentru „a apăra statul de drept și democrația”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG