Linkuri accesibilitate

După atacul armat de la Belgrad, Serbia anunță controale extinse ale armelor de foc


Guvernul de la Belgrad instituie o revizuire extinsă a permiselor de port-armă private existente și alte măsuri.

Serbia deplânge victimele atacului armat care s-a soldat cu nouă victime - primul petrecut într-o școală - care a șocat întreaga țară.

În timp ce a început o perioadă de doliu de trei zile, cetățenii și elevii au continuat să depună flori, ursuleți de pluș și să aprindă lumânări pe 4 mai în fața școlii primare din Belgrad, unde un copil de 13 ani a împușcat mortal opt dintre colegii săi și un agent de securitate. Șase elevi și un profesor răniți în atac sunt tratați la spital, iar doi dintre elevi ar fi în stare critică.

Într-un comunicat de presă din 4 mai, Ministerul de Interne a anunțat că vor fi efectuate controale extinse „pentru a stabili dacă proprietarii păstrează armele în conformitate cu reglementările în vigoare, separat de muniție și încuiate în dulapuri și seifuri adecvate”.

Controale extinse ale armelor de foc au fost propuse și de președintele sârb Aleksandar Vučić, în cadrul unei conferințe de presă susținute la 3 mai. Vučić a spus că este unul dintre cele mai tragice momente din istoria modernă a Serbiei și că va propune guvernului aplicarea unui moratoriu de doi ani privind eliberarea de permise de port-armă, cu excepția armelor de vânătoare.

De asemenea, Vučić le-a spus reporterilor că suspectul, care nu a împlinit vârsta de răspundere penală din Serbia, se află într-o instituție psihiatrică pentru evaluare. Autoritățile au declarat că suspectul, identificat ca fiind Kosta Kecmanovic, era înarmat cu două arme deținute legal de tatăl său. Părinții adolescentului au fost reținuți.

Șeful poliției din Belgrad, Veselin Milic, a afirmat, în cadrul unei conferințe de presă, că suspectul plănuise atacul timp de o lună, întocmind o listă cu elevii pe care intenționa să îi ucidă și folosind în același timp o hartă a școlii pe care o realizase. Milic a spus că elevii morți sunt șapte fete și un băiat, născuți între 2009 și 2011.

Împușcăturile în masă sunt extrem de rare în Serbia, care are legi stricte privind deținerea de arme de foc. Cu toate acestea în țară se află multe arme rămase de la războaiele din anii 1990, care nu sunt înregistrate.

XS
SM
MD
LG