Spaniolii vor primi până la patru zile în fiecare an de concediu plătit, ca să nu se pună în pericol călătorind spre muncă în timpul unui dezastru natural.
Așadar, atunci când autoritățile emit avertismente despre riscul unui dezastru natural, oamenii pot sta acasă sau se pot strânge în locații sigure, fără să se îngrijoreze că riscă să-și piardă slujbele.
Măsura vine după ce mai multe companii iberice au fost criticate pentru că și-au pus angajații să vină la muncă, în timp ce orașul lor era inundat sau plin de nămol.
O imagine cu un camion al supermarket-ului Mercadona, în mijlocul apelor torențiale, a făcut înconjurul internetului și a atras critici în masă față de firmele care-și obligă angajații să-și pună viețile în pericol. Și aplicațiile de livrare precum Glovo și-au trimis angajații cu clasicele trotinete pe străzi, în timp ce acestea erau înghițite de ape.
Angajații Zara nu au putut sta la curent cu vremea, pentru că nu au voie să-și folosească telefoanele în timpul turei. Ei nu știau că, în timp ce împăturau tricouri la magazin, casele și rudele lor erau pe punctul de a fi lovite de viituri.
„Nici un lucrător nu ar trebui să se pună în pericol”, a declarat ministra Muncii din guvernul de coaliție stângist de la Madrid, Yolanda Diaz.
Spaniolii vor putea rămâne acasă și pentru a-și îngriji familia în timpul acestor dezastre naturale ori a-și curăța sau repara casele după ce situația se calmează.
În timpul pandemiei, spaniolii își puteau lua liber în caz de boală, dar trebuiau să-și compenseze angajatorii pentru orele de muncă ratate. „Nu va fi cazul acum, vor fi zile stabilite prin lege și plătite integral”, confirmă ministra Muncii.
Concediul plătit poate fi extins până când starea de alertă dispare. Dacă concediul plătit se prelungește, plata va fi asigurată de trezoreria spaniolă, printr-un proces cunoscut drept co-responsabilitate publică. Mai mult, dacă dreptul la acest concediu în timpul unui dezastru natural nu este acordat, sindicatele vor putea să anunțe în numele angajaților suspendarea muncii.
Autoritățile spaniole s-au inspirat din legile canadiene.
În Canada, atunci când o provincie sau un municipiu declară stare de urgență din cauza unui dezastru natural, angajații pot cere un concediu special de până la 10 zile. Beneficiile se aplică celor din zonele afectate sau celor care pot dovedi că e nevoie să-și îngrijească rudele afectate de dezastre naturale.
Atunci când condițiile sunt nesigure, angajatorii canadieni nu-și pot forța angajații să vină la muncă, nici măcar pe cei care nu beneficiază de protecții speciale prin apartenența la un sindicat.
Provincia Ontario, de exemplu, acordă ajutoare financiare rezidenților, micilor antreprenori, micilor fermieri și ONG-urilor afectate de dezastre naturale. Familiile cu venituri mici pot accesa și ele ajutoare speciale.
Impactul devastator al inundațiilor ar fi putut fi prevenit de autorități
Cel puțin 224 de oameni și-au pierdut viața luna trecută în urma inundațiilor istorice din regiunea Valencia.
Agenția națională de meteorologie, AMET, a avertizat autoritățile cu două zile înaintea catastrofei că existau 70% șanse de ploaie torențială. În dimineața marii inundații, pe 29 octombrie, a emis o alertă roșie pentru vreme rea.
Autoritățile regionale nu au început să trimită mesaje de alertă decât după 8 seara, la două ore după ce râul Magro începuse să iasă din matcă.
Guvernanții din Valencia, de centru-dreapta, dau vina pe guvernul de stânga de la Madrid, despre care spun că nu s-a coordonat cu ei și că nu le-ar fi dat informații suficiente.
Mai mulți oameni ar fi putut fi salvați dacă autoritățile regionale ar fi trimis mesajele de alertă mai devreme, însă ele au venit abia când apa era deja în casele oamenilor.
Zeci de oameni au murit în mașini, în timp ce se întorceau acasă de la muncă, sau la parterul caselor, când ar fi putut urca din timp la etajele superioare. Dacă ar fi știut din timp, mulți ar fi putut evacua zona Valenciei, oraș aflat la malul mării și traversat de râul Magro, și s-ar fi putut îndrepta spre zone mai sigure.
Situația a fost agravată și mai mult de faptul că în 2023, guvernul regional dizolvase o unitate de urgență locală care ar fi putut ajuta la răspunsul la un astfel de dezastru natural.
📰 Europa Liberă Moldova este și pe Google News. Abonează-te