În secțiunea de bloguri a ziarului „Adevărul”, Vlad Epurescu se ocupă de securitatea energetică a Republicii Moldova. Țara ar fi la mâna Gazprom. E nevoie de „diversificarea resurselor de aprovizionare cu gaz natural. Construcţia gazoductului BRUA, prelungirea până la Chişinău a interconectorului Iaşi-Ungheni şi prezenţa americanilor de la Exxon în Marea Neagră ridică substanţial miza jocului în regiune”. „Dar pot şi mai ales vor vecinii noştri de peste Prut să scape de influenţa gigantului Gazprom?” se întreabă analistul. Moldova are „un preşedinte pro-rus, un guvern fragmentat şi măcinat uneori de acuzaţii de corupţie, o societate divizată iar economia ţării a intrat la începutul anului în recesiune”. ”2018 va fi (...) crucial, pentru că, dincolo de Prut, vor avea loc alegeri parlamentare”. Totuși, Vlad Epurescu crede că și în aceste condiții „orientarea a fost spre Vest şi pare că rezistă”. Gazprom „exercită controlul absolut al pieţei de gaze naturale de dincolo de Prut”. Republica Moldova are un necesar de 1 miliard de metri cubi, dar Transnistria de 2 miliarde anual, iar Igor Dodon a recunoscut, în prima sa vizită la Moscova, o datorie de 6,5 miliarde de dolari. În realitate, arată Epurescu, în afara Transnistriei, datoria Moldovei ar fi de numai 500 de milioane de dolari. Ca să iasă din încercuire, Moldova ar avea nevoie de investițiile pomenite la început, dar mai ales de guverne egal responsabile atât la București cât și la Chișinău. Deocamdată, la București se duc bătălii politice serioase, iar miza lor pare că depășește simpla așezare a partidelor pe eșichierul politic.
La postul de televiziune România TV a fost difuzat un reportaj despre „Rachete cu uraniu detonate în Călărași”. Doi dintre reporterii Hotnews apreciază în comentariul lor că e vorba de o manipulare menită să „diabolizeze prezența militară a SUA în România”. Ar fi avut loc acolo manevre militare în cadrul cărora s-ar fi folosit rachete cu uraniu sărăcit. Naratorul reportajului tv susține că ulterior ar fi apărut ciudățenii: miei cu trei picioare și două capete. S-au folosit declarații ale localnicilor și imagini. Numai că Ministerul Apărării a precizat la solicitarea Hotnews că imaginile datează din 2011, de la o operatiune de detonare controlata a muniției in exces din dotarea armatei, la care au participat câțiva specialiști americani. Iar declarațiile localnicilor sunt provocate de întrebări care sugerau răspunsul. Problema este că un jurnalist din Călărași a postat pe pagina sa de FB un articol pe același subiect, care a ajuns deja la 30.000 de accesări, iar clipul video de la Realitatea TV, postat și el pe FB, a fost distribuit de 340 de ori.
În presa de la București, nimeni nu a înțeles de ce a avut ambasadorul american la București Hans Klemm o întrevedere neanunțată cu liderul social-democrat Liviu Dragnea imediat după audierea acestuia la Direcția Națională Anticorupție, în care i s-a comunicat statutul de urmărit penal. Lucrurile par să se fi lămurit, susțin Emilian isăilă pe site-ul ziare.com și Lelia Munteanu în gandul.info: subiectul discutat a fost suspendarea în parlament a achiziției de rachete Patriot, anunțată anterior de către ministrul apărării ca sigură până la finele acestui an. În acest moment, soarta parteneriatului strategic dintre România și Statele Unite ar fi în pericol.