Linkuri accesibilitate

Echipamente medicale de milioane de lei stau nefolosite în depozitele Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”


Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”.
Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”.

Zeci de echipamente medicale noi, procurate din surse proprii sau donate, zac în depozitul Spitalului de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”. Altele, nefuncționale, stau în secțiile instituției. Managerul spitalului spune că nu mai este nevoie de unele dispozitive medicale, întrucât sunt puțini pacienți.

Potrivit unui raport al Curții de Conturi privind gestionarea patrimoniului public și a resurselor financiare ale Spitalului Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă”, instituția medicală deține:

  • 13 echipamente medicale nefuncționale păstrate în secții, în valoare de 4,2 milioane de lei.
  • 12 echipamente medicale noi păstrate în secții în valoare de 1,3 milioane de lei. Unele dintre ele au fost procurate în anul 2017.
  • 60 de dispozitive medicale păstrate în depozit în valoare de 3,3 milioane de lei, obținute din donații și ajutoare umanitare sau procurate din surse proprii.

Directorul instituției, Sergiu Vasilița recunoaște că s-a pomenit „într-o situație dificilă cu aparatajul medical”. Acesta spune că o parte din dispozitivele medicale care stau în secții și nu sunt folosite, au fost donate în perioada pandemiei de Covid-19.

Este vorba despre aparate de oxigen utilizate pentru pacienții cu insuficiență respiratorie.

„În prezent, noi nu avem așa mulți pacienți cu insuficiență respiratorie, pentru a utiliza aparatele date”, explică managerul.

Administrația spitalului a pregătit o listă cu toate dispozitivele medicale, pe care nu le mai utilizează și le-a transmis Ministerului Sănătății, care la rândul lui, le va repartiza la alte instituții medicale unde este mai mare nevoie de ele, a mai adăugat Vasilița.

Referitor la aparatul roentgen, care a fost procurat în anul 2021, Sergiu Vasilița explică că nu a existat un spațiu pentru amplasarea acestuia.

„Cabinetul radiologic nu corespundea cerințelor pentru utilizarea acestui aparat. Era necesară o reparație capitală”.

Deși reparația salonului a fost finisată anul trecut, aparatul de radiografie așa și nu a fost pus în funcțiune.

Cât despre utilajele medicale care stau în depozitul spitalului, Vasilița spune că acestea „nu se utilizează în instituție”.

Spitalul Clinic de Boli Infecțioase „Toma Ciorbă” din Chișinău a absorbit Spitalul Dermatologie și Maladii Comunicabile din orașul Codru la finele anului trecut, în pofida faptului că angajații s-au opus comasării celor două instituții.

Ministerul Sănătății își argumenta decizia prin faptul că ambele spitale aveau nevoie de finanțare suplimentară pentru reparații, iar spitalul „Toma Ciorbă” este vechi, nu corespunde cerințelor și risca să nu fie reacreditat.

📰 Europa Liberă este și pe Google News. Abonează-te

XS
SM
MD
LG