Linkuri accesibilitate

Egidijus Vareikis: „Sper ca pandemia să nu câștige în detrimentul democrației”


Egidijus Vareikis
Egidijus Vareikis

Un interviu cu deputatul lituanian, co-raportor APCE pentru Moldova

Egidijus Vareikis: „Sper ca pandemia să nu câștige în detrimentul democrației”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:38 0:00

Europa Liberă: Deși este pandemie, atât țara Dvs, Lituania, cât și Moldova vor organiza anul acesta alegeri. Ce variante sunt și cum vor influența acestea procesul democratic și decizia cetățenilor?

Egidijus Vareikis: „Noi vom organiza alegerile parlamentare la mijlocul lui octombrie. Impresia și speranța generală este că până atunci va scădea numărul de infectări și vom fi către finalul pandemiei. Oricum, țările baltice, și mai ales Lituania, au ținut în frâu pandemia, fiind unul dintre cele mai bune exemple de bună practică din acest punct de vedere, la nivel global. Oamenii sunt optimiști că nu vor fi obstacole mari, dar în orice caz, noi pregătim în parlament un așa numit „Plan B”, în caz că sunt probleme cu pandemia, să avem soluții.

Egidijus Vareikis: „Sper ca pandemia să nu câștige în detrimentul democrației”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:38 0:00

Una dintre acestea este prelungirea perioadei de votare, cu doua pana la patru zile. Votul la distanță nu este aprobat de parlament, și, în general, lumea nu are încredere în acest tip de vot. Tehnic, votul la distanță este posibil în Lituania, dar oamenii nu au încredere. Dar asta este situația în ceea ce îi privește pe cetățeni. Pandemia îi împiedică pe politicieni să desfășoare campanii electorale. Să prezinte public programul, să facă pregătirile uzuale. Programul alegerilor ar trebui să fie aprobat în congresele partidelor, dar nu a fost posibil să organizăm congrese cu 2000 de oameni. Și partidele trebuie să se pregătească de alegeri, așadar. Ca atare, în aceste condiții organizăm multe conferințe și întâlniri online, practic, politica s-a mutat în online, pe zoom și funcționează într-o oarecare măsură. Desigur, există posibilitatea să avem o situație periculoasă în toamnă și să nu fie posibil să votăm.

Există cateva scenarii. Unul este cel polonez, când alegerile nu au fust anulate, dar pentru că oamenii nu au putut votat, alegerile au fost amânate. În ce privește Moldova, urmăresc evoluția lucrurilor de acolo și cred că se dorește organizarea alegerilor. Situația pe care o inrăutățire a pandemiei o poate aduce, poate fi periculoasă atât pentru politicieni cât și pentru votanți. Poate că vor fi unii care vor spune că nu este nimic rău în a amâna alegerile dacă situația este foarte dificilă, dar pentru moment nu cred că este cazul să ne gândim la varianta aceasta.”

Europa Liberă: Pandemia pare să scoată la iveala un nou tip de politică: politica făcută pe internet. Meetinguri și întâlniri cu alegatorii pe internet, congrese pe internet, alegeri de la distanță. Ce se schimbă pentru cetățeni si politicieni? Rezultatul va fi același?

Egidijus Vareikis: „Clar nu este același lucru. Dar nici nu este atât de neobișnuit. In ultimii 30 de ani alegerile, în unele țări, s-au făcut după mitinguri în strada. Acum avem alegeri pe Facebook. Este o situație nouă, nu rea sau bună, dar diferită. Oamenii sunt deștepți și si se vor adapta.”

Noi, în Lituania, am ales să salvăm vieți omenești, nu economia...

Europa Liberă: Pentru Moldova ar putea exista câteva scenarii, de la micșorarea timpului de votare, pentru limitarea timpului de contact în comunitate și distanțare socială la amânarea alegerilor. Care credeți că ar fi cea mai buna?

Egidijus Vareikis: „Cea mai bună variantă nu va fi alegerea noastră, ci a virusului. Sper ca pandemia să nu câștige în detrimentul democrației. Noi, în Lituania, am ales să salvăm vieți omenești, nu economia. Cât privește alegerile, sunt convinsă că oamenii se vor adapta la situația care va fi impusă de pandemie.”

XS
SM
MD
LG