Linkuri accesibilitate

Elena Prohnițchi: La unele capitole stăm mai prost decât Azerbaidjan și Armenia


Indicele Parteneriatul Estic 2017
Indicele Parteneriatul Estic 2017

Un interviu cu coordonatoarea echipei de experți de la ADEPT, despre „Indicele Parteneratului Estic”.

Un grup de 15 experți de la Chișinău a analizat mai multe domenii, printre care justiția, respectarea drepturilor omului, lupta împotriva corupției, ca să facă o așa-zisă „radiografie” a situației din Republica Moldova în raport cu țările membre ale Parteneriatului Estic - Ucraina, Georgia, Armenia, Azerbaidjan și Belarus. Concluzia lor e că Republica Moldova a pierdut locul de frunte iar domeniile în care se constată un regres sunt independența justiției, libertatea presei și drepturile omului. Diana Răileanu a stat de vorbă cu coordonatoare echipei de experți de la Chișinău, Elena Prohnițchi, din cadrul Asociației pentru Democrație Participativă ADEPT, despre Indicele Parteneriatului Estic:

De vorbă cu Elena Prohnițchi despre Indicele Parteneriatului Estic
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:24 0:00
Link direct

Elena Prohnițchi: „În comparație cu anul trecut, în acest an Moldova nu mai este fruntașă sau lidera acestui Indice la nici un capitol, ba, din contra, se găsește, în funcție de domeniu, pe poziția a doua, a treia sau chiar pe pozițiile de la coadă. De ce o diferență atât de mare în raport cu anul precedent? Ar putea să fie două explicații. Unu, situația s-a degradat în Republica Moldova în unele domenii cum ar fi libertatea mass-media, independența justiției etc. O altă explicație ar fi că situația în celelalte state a evoluat mult mai repede decât la noi. Indicele conține indicatori cantitativi, inclusiv sunt indicatori care arată în ce măsură a evoluat cadrul normativ, cât de mult el este armonizat cu legislația europeană, sunt indicatorii pe care-i cunoaștem toți – Doing business, Libertatea presei, care sunt elaborați de către organizații internaționale recunoscute.”

Europa Liberă: Tradițional deja, în cadrul Parteneriatului Estic, Republica Moldova concura cu țări ca Georgia și Ucraina. Deci, întotdeauna situația din Moldova s-a raportat la aceste două state. În prezent, cum arată tabloul în acest sens?

Elena Prohnițchi: „La foarte multe capitole, practic, suntem la distanțe foarte, foarte mici, deci, nu e o diferență mare, situația nu este atât de diferită și acest decalaj ține mai mult de adoptarea unei sau altei legi. Unul din capitolele la care cu adevărat e un decalaj mai puternic este climatul de afaceri. Mai bine este în Georgia, care este pionier, pe când Ucraina și Moldova, cele două state care au semnat cu Acord de asociere și au Acord de liber schimb aprofundat și cuprinzător, din păcate, ele se află pe poziția a patra și a cincea, practic, sunt la coadă. Aici sunt mai multe aspecte de ce stăm atât de prost? E vorba și de chestii legate de mediul de afaceri, în ce măsură e ușor să deschizi o afacere, în ce măsură au fost armonizate normele sanitare și fitosanitare și în ce măsură sunt aplicate. Acesta unul din exemplele la care noi, deși beneficiem de Acordul de Liber Schimb, stăm mai prost chiar decât Azerbaidjan și Armenia.”

Europa Liberă: Nu-mi amintesc Republica Moldova să fi fost devansată anterior de aceste două state. Puteți confirma acest lucru? Pentru că până acum Azerbaidjan și Armenia în cadrul Parteneriatului Estic erau considerate un fel de codașe? Cel puțin atunci când erau comparate cu Republica Moldova?

Elena Prohnițchi: „Mă uit acum peste raportul de anul trecut. Nu cred că a fost vreun caz în care am fost devansați, poate doar când a fost vorba de schimburi culturale și am fost avansați de Armenia și Azerbaidjan…”

Europa Liberă: În raportul precedent?

Elena Prohnițchi: „Da, deci, în anii precedenți, la capitolele ce nu presupun reforme profunde și foarte politic sensibile, reforme ce țin de dezvoltarea democratică.”

Europa Liberă: Uitându-ne la toate aceste cifre, ce concluzie ați trage? Unde este astăzi Republica Moldova? Până nu demult era o istorie de succes? Astăzi ce calificativ i se poate atribui?

Elena Prohnițchi: „Anul trecut am fost pe prima poziție, dar împărțind-o cumva cu Georgia și Ucraina, deci, nu erau diferențe foarte mari dintre aceste trei țări. Situația la multe capitole a rămas aceeași, dar sunt domenii problematice în care se observă un regres pronunțat, deci, chiar este regres, nu e vorba de faptul că am rămas în aceeași situație și alte state au avansat. Noi chiar am regresat și aici e vorba de independența sistemului judiciar, este vorba și de drepturile omului, în ce măsură acestea sunt respectate, independența mass-media, deci, tot ce ține de capitolul democrație profundă și durabilă – situația s-a degradat.”

Europa Liberă: În preambulul capitolului pentru Republica Moldova am văzut următorul citat „De la stat capturat la un stat cu semne de autoritarism”. Ce a făcut echipa de experți să ajungă la această concluzie?

Elena Prohnițchi: „Raportul propriu-zis se bazează pe un chestionar pe care îl completează echipa de experți naționali, sunt întrebări la care fie sunt răspunsuri închise, fie desfășurate, dar suplimentar se oferă și o analiză a situației în țară, deci, un fel de retrospectivă a evoluțiilor în domeniul politic, social, economic, din anul în care este evoluat și, da, în această analiză apare un enunț și așa o concluzie că observăm o degradare, practic o trecere de la un stat capturat, la un stat cu nuanțe de autoritarism.”

Previous Next

XS
SM
MD
LG