Linkuri accesibilitate

Emmanuel Macron insistă pe instituirea unui plafon general pe prețul petrolului


Președintele francez Emmanuel Macron și prim-ministra Franței, Elisabeth Borne

Președintele francez Emmanuel Macron a făcut din nou apel la țările producătoare de petrol să mărească producția și implicit, să scadă prețurile mondiale, cauzate de războiul din Ucraina.

Macron a afirmat marți, la încheierea summit-ului G7 din Germania, că prețurile pun economiile europene într-o situație „insustenabilă”, relatează AP.

Președintele francez a salutat, totodată, faptul că liderii G7 au acceptat să discute o eventuală limitare generală a prețului petrolului, pe care o consideră „o idee foarte bună”. „Dificultatea”, a adăugat Macron, este „tehnică”.

El a spus că un element-cheie al unei astfel de inițiative este ca marii clienți ai petrolului mondial să accepte și să respecte o plafonare a prețului.

Macron a spus că a discutat totodată despre creșterea producției de petrol cu Emiratele Arabe Unite și și-a exprimat speranța că președintele american Joe Biden va primi un „răspuns pozitiv” în discuțiile despre petrol pe care le avea avea într-o viitoare vizită în Arabia Saudită.

Emmanuel Macron a mai spus că producătorii de petrol au o „responsabilitate imensă, având în vedere dependența noastră colectivă de ei”.

Președintele francez a pledat pentru mărirea capacității de procesare a gazelor naturale lichefiate în Europa și i-a atacat drept „profitori de război” pe comercianții de energie care profită acum de pe urma prețurilor ridicate de pe piața internațională.

Propunerea Franței de a se institui un plafon general pe prețul petrolului, nu numai pe cel rusesc, a fost discutată luni la summit-ul G7 dar inițiativa nu se regăsește în declarația finală a reuniunii din Germania.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG