Linkuri accesibilitate

„Era gândită să ucidă” | Atentat cu bombă împotriva procurorului general din Bulgaria


Ivan Gheșev, procurorul general al Bulgariei a fost pe 1 mai ținta unui atac cu bombă (foto arhivă, 3 martie 2023).
Ivan Gheșev, procurorul general al Bulgariei a fost pe 1 mai ținta unui atac cu bombă (foto arhivă, 3 martie 2023).

Cea mai săracă și mai coruptă țară din Uniunea Europeană, Bulgaria, se confruntă de mai mulți ani cu turbulență politică – alegeri succesive fără rezultate concludente.

Și mai grav, țara balcanică cu opt milioane de locuitori a primit luni o nedorită ocazie de a rememora climatul de fărădelege și violență din anii 1990 – e vorba de ceea ce pare să fi fost o tentativă de asasinare a procurorului general.

Procurorul general al Bulgariei, Ivan Gheșev, a scăpat nevătămat după ce luni, 1 mai, a avut loc o explozie în imediata apropiere a mașinii sale. Autoritățile anchetează incidentul, sub suspiciunea că este vorba de un posibil atac la adresa lui Gheșev.

Bomba fusese amplasată într-o curbă a șoselei unde traficul trebuie să încetinească, a declarat Borislav Sarafov, șeful Serviciului Național de Investigații, potrivit site-ului local de știri Mediapool. Bomba a fost detonată exact în momentul în care mașina lui Gheșev se afla în curba respectivă, a spus el, descriind incidentul drept „o tentativă pregătită profesional și, evident, bine executată”.

„Bomba avea un echivalent mare de TNT – aproximativ 3 kilograme de exploziv, conform calculelor experților”, a spus Sarafov. „La fața locului a fost găsit un crater cu o adâncime de 30-40 de centimetri și un diametru de aproape 3 metri.”

„Evident că bomba era gândită să ucidă”, a spus el. Cu toate acestea, nu au fost răniți.

Ministerul bulgar de interne a confirmat că a avut loc un incident, fără a oferi alte detalii, a relatat Mediapool.

Gheshev a fost ținta unor proteste pe scară largă alături de prim-ministrul de atunci Boiko Borisov, în 2020. Protestatarii l-au acuzat că nu a reușit să judece o elită mafiotă coruptă despre care au spus că s-a infiltrat în conducerea țării.

Niciun grup nu și-a revendicat responsabilitatea pentru presupusul atac de luni.

Ultimele controverse în jurul lui Ivan Gheșev

La mijlocul lunii martie, cu două săptămâni înainte de repetarea, pentru a cincea oară a alegerilor generale în numai doi ani, Ivan Gheșev a ținut o conferință de presă, la care a vorbit despre un presupus complot mafiot pentru a îndepărta mai mulți șefi de poliție și un oficial foarte puternic.

La conferința de presă din 16 martie de la Sofia, Gheșev informa că echipa sa a găsit scrisori și înregistrări care detaliază conspirația descoperită în cursul unei anchete separate, într-un un caz de spălare de bani.

Potrivit procurorului general, conspiratorii erau dispuși să plătească 220.000 de dolari mită pentru a-și atinge obiectivele, care includeau și îndepărtarea lui de la putere, relata redacția bulgară a RFE/RL.

Complotul, a spus Gheșev, ar fi fost un exemplu al modului în care mafia, oficialii corupți și criminalii „luptă împreună împotriva instituțiilor și împotriva statului [bulgar], contrar interesului oamenilor”.

Nu există nici un indiciu, pentru moment, care să lege aceste acuzații de explozia bombei de la marginea șoselei, de luni 1 mai.

Bulgaria continuă să fie una dintre cele mai corupte țări din Uniunea Europeană și NATO, și în ultimul deceniu nu s-a înregistrat nicio îmbunătățire pe acest front.

Unii experți spun că situația s-a înrăutățit chiar sub Boyko Borisov - care a fost prim-ministru bulgar în mai mare parte a perioadei dintre 2009 și 2021 - și puternicul său partid de centru-dreapta GERB. Borisov rămâne unul dintre cei mai influenți politicieni din țară deși cu șanse mici, pentru moment, de a conduce viitorul guvern. Partidul său GERB a câștigat alegerile generale anticipate din 2 aprilie dar cu un avantaj de numai 2% și fără perspectiva de a găsi parteneri pentru o coaliție.

Control ferm asupra puterii

Gheșev, devenit procuror general în 2019 în cadrul unor alegeri controversate la care fusese singurul candidat, deține oficial cea mai mare putere în lupta cu corupția.

Cu toate acestea, în cei peste trei ani de mandat, a făcut puține progrese în anchetarea și eventual judecarea marilor dosare de corupție, spun criticii. Ocazional, biroul lui Gheșev anunță deschiderea unor investigații de răsunet care însă rareori se termină cu acuzații formale și cu atât mai puțin, cu condamnări.

Procurorul general a fost acuzat, pe de altă parte, că a abuzat de puterea sa de a deschide investigații, în scopuri politice. Lucru pe care-l neagă, cum neagă și acuzația că ar fi dispus confiscarea abuzivă a averilor unor oameni de afaceri incomozi.

Oponenții politici și analiștii susțin că Gheșev ar fi controlat de fostul premier Boris Borisov și de magnatul Delian Peevski, influent om de afaceri și fost parlamentar, bănuit de acte de mare corupție.

După numai șapte luni în funcție, Gheșev a trimis anchetatori la palatul prezidențial pentru a percheziționa biroul unui consilier al președintelui Rumen Radev. Oponent al lui Borisov și Peevski, Radev a respins inițial candidatura lui Gheșev pentru postul de procuror general.

Decizia lui Gheșev de a percheziționa biroul consilierului prezidențial în vara anului 2020 a venit pe fondul protestelor din Bulgaria împotriva guvernului Borisov, perceput drept profund corupt. Iar perchezițiile nu au făcut decât să-i înfurie și mai mult pe manifestanții, care au început să ceară și demiterea procurorului general. Spre deosebire de guvern, Gheșev a supraviețuit în funcție.

Procurorul general al Bulgariei nu poate fi demis de prim-ministru. Această putere revine numai Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), format din 25 de membri, experți juridici aleși de procurori, judecători și parlamentari. Membrii, care servesc mandate de cinci ani, includ subordonați ai procurorului general.

Această structură face dificilă demiterea procurorului general odată ce este ales și este una dintre principalele probleme ale sistemului judiciar, spune Marshall Harris, fost oficial în Departamentul de Stat american, care astăzi face lobby la Washington în numele oamenilor de afaceri bulgari care se confruntă acasă cu dosare penale pe care le consideră trucate și motivate politic.

Consiliul Suprem a Magistraturii a votat anul trecut cu 16-2 împotriva cererii ministrului Justiției Nadejda Yordanova de a-l demite pe Gheșev atât pentru „acțiunile, cât și pentru inacțiunile sale”. Gheșev a spus atunci că cererea lui Yordanova ar fi fost motivată politic.

Procurorul general bulgar are mai multă putere decât omologii din Uniunea Europeană. Cel mai important agent de aplicare a legii al națiunii supraveghează munca tuturor celorlalți procurori și deține ultimul cuvânt cu privire la inițierea, prelungirea sau închiderea unei anchete. Este aproape imposibil ca procurorul general să fie judecat pentru orice infracțiune.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG