Linkuri accesibilitate

Escaladarea războiului de propagandă| Rusia acuză Ucraina că va utiliza o „bombă murdară”


Oamenii se ascund într-o stație de metro în timpul unui nou atac rusesc cu rachete. Kiev, Ucraina, 25 octombrie 2022.
Oamenii se ascund într-o stație de metro în timpul unui nou atac rusesc cu rachete. Kiev, Ucraina, 25 octombrie 2022.

Kremlinul susține că Ucraina se pregătește să detoneze o așa-numită „bombă murdară”, ca după aceea să dea vina pe Rusia și să creeze un pretext pentru escaladarea războiului.

Ucraina și țările occidentale au respins această afirmație drept „evident falsă”.

Marți, 25 octombrie, John Hudson, jurnalist la Washington Post, a obținut scrisoarea pe care Rusia a trimis-o Consiliului de Securitate ONU cu privire la presupusele planuri ale Ucrainei de a produce „bombele murdare”.

Teoria rușilor, scrie Hudson pe Twitter, „este total fantezistă”. Presupune că ucrainenii vor fabrica o „bombă murdară” cu ajutorul centralelor lor nucleare, o vor detona, după care vor susține că a fost o armă nucleară tactică rusească. Astfel, susține Moscova în scrisoarea adresată Națiunilor Unite, „vor intimida populația, vor mări exodul de refugiați și vor acuza Federația rusă de terorism nuclear”.

Ce este o bombă murdară?

„Bombele murdare” sunt de mult temute ca o potențială armă a teroriștilor, deoarece obiectivul lor principal este să semene panică, frică și confuzie, aruncând în atmosferă praf și fum radioactive, scrie „The Guardian”.

Până acum nu a avut loc nici un atac cu bombă murdară, dar se știe despre două încercări eșuate de a detona un astfel de dispozitiv în Cecenia, în sudul Rusiei, în urmă cu mai bine de două decenii.

Cunoscute tehnic ca dispozitive de dispersie radiologică, bombele murdare sunt arme relativ primitive, imprecise. Sunt mult mai ușor și mai ieftin de construit decât un dispozitiv nuclear și, de asemenea, mult mai puțin periculoase.

Bombele murdare folosesc explozibil convențional, cum ar fi dinamita, plasat alături de material radioactiv, chimic sau biologic, care este eliminat în atmosferă prin forța exploziei. Cantitatea de material radioactiv/chimic/biologic dispersat, deși periculoasă, nu este neapărat letală, mai scrie „The Guardian”.

XS
SM
MD
LG