Linkuri accesibilitate

„Este nevoie de o nouă abordare”: Zelenski vrea să-l schimbe pe ministrul Apărării


Volodimir Zelenski îl vrea ca ministru al Apărării pe Rustem Umerov (foto sus)
Volodimir Zelenski îl vrea ca ministru al Apărării pe Rustem Umerov (foto sus)

Președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a declarat în seara zilei de 3 septembrie că a decis să îl înlocuiască pe ministrul Apărării Oleksi Reznikov, cu Rustem Umerov, un politician ucrainean de origine tătară din Crimeea.

Zelenski scria într-o postare pe Telegram întărind și într-un discurs video că Reznikov „a trecut prin aceste peste 550 de zile de război la scară largă. Cred că ministerul are acum nevoie de noi abordări și de alte formate de interacțiune atât cu armata, cât și cu societatea, în ansamblu".

„Ministerul va fi condus de Rustem Umerov”, a afirmat Zelenski, adăugând că va propune schimbarea parlamentului în zilele următoare și că se așteaptă ca legislatorii să aprobe numirea.

„Verkhovna Rada a Ucrainei îl cunoaște bine pe acest om, iar domnul Umerov nu mai are nevoie de nicio prezentare”, a spus Zelenskiy. „Mă aștept ca parlamentul să sprijine această candidatură”.

Umerov, în vârstă de 41 de ani, deputat al partidului Holos (Vocea), a fost numit anul trecut în fruntea Fondului Proprietății de Stat al țării.

Reznikov a fost desemnat în funcție pe 4 noiembrie 2021, cu câteva luni înainte de invazia pe scară largă a Rusiei din februarie 2022.

Reznikov, în vârstă de 57 de ani, a jucat un rol-cheie în convingerea aliaților occidentali ai Ucrainei să furnizeze miliarde de dolari în ajutoare militare și arme sofisticate pentru a sprijini lupta Kievului împotriva forțelor rusești.

Oleksi Reznikov
Oleksi Reznikov

În februarie 2023, liderul fracțiunii lui Zelenski din parlament a declarat că Reznikov era pe cale să fie înlocuit de generalul Kirilo Budanov. Cu toate acestea, a doua zi, un oficial ucrainean de rang înalt a declarat că deocamdată nu va fi anunțată nicio schimbare în minister.

Deocamdată nu este clar ce a declanșat relatările de atunci referitoare la plecarea lui Reznikov. Dar zvonurile privind o posibilă demisie sau demitere a lui Reznikov s-au întețit după o serie de acuzații de corupție în cadrul ministerului.

Reznikov a declarat, după acele rapoarte inițiale, că nu intenționează să demisioneze, dar a adăugat că orice decizie privind viitorul său va fi luată de președinte. „El nominalizează o persoană numită, iar parlamentul numește. Prin urmare, doar prin decizia președintelui Ucrainei voi lua anumite decizii și voi face ceea ce îmi va spune președintele Ucrainei”, a spus el.

În ianuarie, presa ucraineană relata că Ministerul Apărării ar fi achiziționat produse pentru armată la prețuri umflate prin intermediul unei companii de fațadă. În presă au mai apărut și alte acuzații de corupție care-l vizau pe Reznikov.

XS
SM
MD
LG