Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism din România, DIICOT, a precizat pentru Europa Liberă că deocamdată nici o persoană nu este urmărită penal în cauza în care apare și numele lui Vlad Plahotniuc, coordonatorul coaliției de guvernare de la Chișinău. Existența unei asemenea cauze a fost dezvăluită, luni, de Jurnal TV, care a spus că Plahotniuc a fost denunțat de rivalul său, Veaceslav Platon, iar urmărirea penală a început în aprilie. Dar Partidul Democrat al lui Plahotniuc a spus, astăzi, că acesta nu este cercetat și că Jurnal TV ar fi recurs la „manipulare”.
Nu există niciun dosar de urmărire penală împotriva controversatului politician Vladmir Plahotniuc. Purtătoarea de cuvânt a Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism din România, Mihaela Porime, ne-a spus, în schimb, că este vorba despre un dosar, in rem, în care se cercetează faptele, nu persoanele și care a fost deschis în urma unui denunț. În acest dosar se găsește și numele coordonatorului coaliției de guvernare de la Chișinău, după cum sugerează procuroarea șefă Porime.
Avantajul cercetării in rem este dat de faptul că urmărirea penală poate începe, chiar dacă nu se bănuiește persoana făptuitorului. Pe de altă parte, sunt necesare și suficiente date minime pentru începerea urmăririi penale în privința faptelor și nu a făptuitorilor. Deci, atunci când există o infracțiune, dar nu există un suspect, se folosește această procedură.
În cazul de față, denunțătorul Veaceslav Platon, fost deputat în Parlamentul Republicii Moldova, condamnat la 18 ani de închisoare pentru escrocherie și spălare de bani în proporții deosebit de mari, le-a trimis procurorilor români, prin avocații săi, documente din care rezultă mai multe infracțiuni care ar putea fi puse în seama lui Plahotniuc și a denunțătorului său. Cei doi ar fi preluat, potrivit lui Platon, direct și prin interpuși acțiuni la cele mai importante bănci din R. Moldova (BC Victoriabank, BC Banca de Economii, SA Asito, SA Victoria Asigurări, SA Alfa Engineering). În 2013, după schimbarea conducerii de la Victoriabank, s-a aflat că cei care cumpăraseră acțiuni dețineau deja un capital social mai mare decât permiteau regulile Băncii Naționale. Aceste detalii sunt citate de Jurnal tv, care publică și Ordonanța DIICOT, în care este sistematizată plângerea făcută de avocații lui Platon.
Platon și Plahotniuc, doi controversați oameni politici și de afaceri ar fi avut anumite înţelegeri secrete, prin care amândoi ar fi profitat de mediul bancar fragil al R. Moldova. Cei doi se află, între timp, într-o relație de adversitate, de aceea Platon a făcut plângerea penală în România.
Vladimir Plahotniuc are cetățenie română, așa că procurorii îl pot cita la adresa lui din România, în cazul în care acțiunea penală va fi făcută in personam, adică direct împotriva celor bănuiți de abuzuri și ilegalități.
Dacă procurorii români ar ajunge la această variantă procesuală, atunci avocații lui Platon vor avea posibilitatea să depună mai multe documente, în plus, DIICOT, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism va putea cere organizarea așa numitor comisii rogatorii, care ar permite administrarea anumitor probe de către procurorii de la Chișinău. Există și o altă opțiune care se numește Cerere de transfer a procedurii penale (Legea 302/2004) prin care procurorii români ar putea transfera întreaga procedură colegilor moldoveni.
Nu ar fi prima dată însă când procurorii români ar rezolva dosare privind fapte penale săvârșite în altă țară de către un cetățean român. Acum ar fi chiar mai simplu, fiindcă actele folosite nu mai trebuie traduse.