Linkuri accesibilitate

EU4Climate: R. Moldova are nevoie de un Plan Național Integrat de Energie și Climă


R. Moldova are nevoie de un Plan Național Integrat de Energie și Climă „solid și credibil”, se spune într-un studiu al EU4Climate, proiect în cadrul Parteneriatului Estic finanțat de Uniunea Europeană (IE) și implementat în Moldova de Programul Națiunilor Unite (PNUD).

În studiu se mai arată, potrivit IPN, că este necesară „unificarea metodologiilor și folosirea instrumentelor compatibile de prognozare a emisiilor de gaze de seră, precum și o mai bună coordonare între autoritățile publice responsabile de politicile în domeniile energie și climă”.

Studiul a fost lansat miercuri în cadrul unui atelier, cu participarea reprezentanților Ministerului Mediului, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale și ai altor instituții implicate, se mai arată în comunicatul de presă.

Experții EU4Climate au constatat că „pe dimensiunea de climă, Republica Moldova și-a luat angajamente mult mai ambițioase decât pe cea energetică, iar diferența provine din faptul că au fost luate în calcul și emisiile de gaze de seră din regiunea transnistreană”.

Reprezentanții Ministerului Mediului și ai Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale au convenit să creeze platforme de dialog instituțional pentru a coordona elaborarea Planului Național Integrat pentru Energie și Climă (PNEC), a cărui primă versiune urmează a fi prezentată Secretariatului Comunității Energetice în prima jumătate a anului 2022.

În baza recomandărilor prezentate de experții EU4Climate urmează să fie elaborat un plan de acțiuni comun pentru alinierea țintelor în domeniul climei și energiei.

Conform Contribuției Naționale Determinate și Programului de Dezvoltare cu Emisii Reduse până în anul 2030, emisiile de gaze cu efect de seră în sectorul energetic urmează a fi reduse cu 74% către sfârșitul deceniului curent.

Cu un buget total de 8,8 milioane de euro, proiectul EU4Climate se desfășoară în perioada 2019-2022 și este implementat în cadrul Parteneriatului Estic.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG