Linkuri accesibilitate

Prea mulți turiști – o problemă a anului 2017


Turiști în Spania
Turiști în Spania

Agenția pentru turism a Națiunilor Unite (UNWTO): numărul de deplasări în scop de turism va ajunge la 1,8 miliarde în 2030, față de 1,2 miliarde în 2016.

Anul 2017 a fost marcat în Europa - printre multele altele - de întețirea protestelor unor localnici din orașe foarte vizitate de turiști – care susțin că masele de străini le distrug modul de viață și îi fac să nu se mai simtă la ei acasă.

Cele mai cunoscute proteste anti-turism de anul acesta au avut loc în Spania, de exemplu în insula Mallorca sau la Barcelona și San Sebastian, câteva din destinațiile de vacanță cele mai îndrăgite de milioane de turiști mai ales din nordul Europei.

În orașele și stațiunile spaniole asociații civice au organizat manifestări în general pașnice în care i-au îndemnat pe turiști să le respecte dreptul de a se simți acasă. Un protest mai ferm a avut loc la Barcelona, unde o grupare radicală de stânga a tăiat cu cuțitul pneurile unui autobuz turistic.

„Barceloneta este un cartier, nu o stațiune maritimă”, scria pe un banner afișat în vară pe una din plajele capitalei catalane.

Proteste asemănătoare au avut loc în multe orașe, mai ales din bazinul Mării Mediterane, de la Barcelona până la Dubrovnik și Veneția.

Carl Beltrane, unul din purtătorii de cuvânt ai inițiativei „Enjoy Respect Venice”, a spus televiziunii Al Jazeera că Veneția a devenit un fel de Disneyland, în care nu mai există locuitori, întrebându-se retoric cum mai poate cineva să se bucure de o vizită la Veneția, în asemenea condiții.

O altă destinație suprasolicitată de turiști, Amsterdam, a decis să ia măsuri împotriva turismului fără limite.

Agenția Associated Press scrie că numărul turiștilor cazați în hotelurile din Amsterdam a crescut de la 8 milioane în 2006 la peste 14 milioane în 2016. La fiecare sfârșit de săptămână, inima orașului olandez este invadată de turiști care se înghesuie mai ales în baruri rău-famate, beau bere pe stradă, se holbează la prostituatele din vitrine și fumează jointuri în cafenelele unde consumul de marijuana este legal.

Udo Kock, consilier municipal la Amsterdam, este citat de AP cu următorul mesaj pentru asemenea turiști: „Dacă singurul motiv pentru care vizitați Amsterdamul este ca să vă îmbătați și să vă drogați, noi nu vă putem opri să veniți, dar măcar vă spunem: nu sunteți bineveniți”.

Ca și Praga, Roma, Parisul sau Londra, Amsterdamul câștigă bani mulți de pe urma turiștilor, dar începe să simtă că fenomenul a depășit limitele bunului simț.

Cum se pot apăra orașele invadate? Barcelona plănuiește să reducă practica închirierii de apartamente particulare și a înființat un consiliu turistic în care sunt reprezentați în afara oamenilor de afaceri din turism localnicii, sindicatele și consiliul municipal. Veneția vrea să interzică intrarea marilor nave de croazieră până în imediata apropiere a Pieței San Marco și altor obiective turistice de prim rang. Tot la Veneția a prins contur o inițiativă numit „Enjoy Respect Venice”, care atenționează și chiar amendează turiștii care se dezbracă, sar în canale sau mănâncă pe treptele bisericilor.

La Amsterdam s-au luat sau urmează să fie luate mai multe măsuri: oprirea construcției de hoteluri noi, interzicerea așa-numitelor „biciclete cu bere”, un fel de minibaruri pe roți, mutarea terminalului pentru navele de croazieră în afara centrului orașului, scoaterea magazinelor turistice – de suveniruri, de exemplu - din orașul vechi și pe principalele artere comerciale. Unul din cele mai importante acorduri a fost cu firma Airbnb, care a acceptat să impună o limită de 60 de zile pe an proprietarilor care-și închiriază apartamentele turiștilor și să perceapă o taxă pentru asemenea închirieri, care să intre în bugetul orașului.

În general, orașele cele mai afectate de fenomenul supra-turismului caută să încurajeze turismul mai scump în dauna celui așa-numit „de buget redus”, care pare vinovat de înmulțirea galopantă a numărului de vizitatori de scurtă durată și de răspândirea comportamentului lipsit de respect față de localnici și cultura orașului vizitat.

Nimeni nu se așteaptă însă ca problema să se rezolve peste noapte, mai ales că turismul are șanse să devină o modalitate și mai populară de petrecere a timpului liber în anii următori. Agenția pentru turism a Națiunilor Unite (UNWTO), spune că numărul de deplasări în scop de turism va ajunge la 1,8 miliarde în 2030, față de 1,2 miliarde în 2016, o creștere alimentată de ieftinirea transportului aerian și de creșterea numărului de turiști internaționali proveniți din țări foarte mari, ca India sau China.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG