Linkuri accesibilitate

Europarlamentarii vor o strategie de ajutorare a Moldovei la alegeri


Înaintea unui nou raport al Comisiei Europene de evaluare a progreselor Moldovei, europarlamentarii cer o notă „pozitivă” și numeroase măsuri de sprijinire a parcursului european.
Înaintea unui nou raport al Comisiei Europene de evaluare a progreselor Moldovei, europarlamentarii cer o notă „pozitivă” și numeroase măsuri de sprijinire a parcursului european.

Într-o rezoluție de sprijin pentru aspirațiile de integrare ale Moldovei, un grup de europarlamentari conservatori sugerează că Uniunea Europeană ar trebui să aibă o strategie de a preveni amestecul Rusiei în alegerile moldovene, începând de la „locale” și până în 2025.

Autorii rezoluției vor ca diplomația UE (Serviciul de Acțiune Externă) și statele membre să elaboreze o strategie care să ajute Moldova să mențină un „climat de integritate și securitate al alegerilor locale (moldovene) din 2023, alegerilor prezidențiale din 2024 și alegerilor parlamentare din 2025”, pe fondul „amenințărilor hibride” din partea Federației Ruse, cărora până acum Moldova și președinta Maia Sandu personal le-au făcut față „cu curaj politic”.

Documentul înaintat de europarlamentari conservatori, mai ales polonezi, se afla pe agenda de marți a „plenului” Parlamentului European și va fi votat joi.

În rezoluție sunt aplaudate scoaterea în afara legii a Partidului Șor, sancțiunile adoptate de UE împotriva lui Ilan Șor, Vlad Plahotniuc și altora, și se cere statelor unde se adăpostesc politicienii fugari să-i extrădeze.

Autorii rezoluției laudă guvernarea de la Chișinău și pe președinta Maia Sandu personal pentru felul cum fac față amenințărilor din partea Rusiei, exercitate inclusiv prin agenții ei de influență în Moldova, dar și pentru găzduirea refugiaților ucraineni, și cer UE să continue neabătut asistența financiară pentru Chișinău.

Documentul mai spune, printre altele, că „perspectiva concretă de aderare la UE este un far al speranței esențial, care va menține moralul moldovenilor într-o perioadă de insecuritate extremă” cauzată inclusiv de războiul din Ucraina vecină.

Comisiei Europene i se cere să evalueze „pozitiv” R. Moldova în deciziile ei următoare privind extinderea.

În rezoluție se cere de asemenea trecerea cât mai rapidă a Moldovei în rândul țărilor care se bucură de roaming facilitat în telefonia mobilă și se propune recunoașterea oficială a Mitropoliei Basarabiei ca victimă a „oprimării sovietice”.

Discutarea rezoluției în Parlamentul European are loc înaintea publicării de către Comisia Europeană, probabil la 31 octombrie, a rapoartelor privind progresele țărilor candidate. Moldova speră să aibă o evaluare pozitivă, iar până la sfârșitul anului să primească și o decizie de începere a negocierilor de aderare.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG