Jian Guo, asistentul lui Maximilian Krah, a fost arestat luni. Procurorii îl bănuiesc pe cetățeanul german, care lucrează pentru Krah din 2019, când acesta a fost ales în legislativul Uniunii Europene, că a informat Beijingul despre negocieri și decizii luate în Parlamentul European. Guo mai este acuzat că ar fi urmărit disidenți chinezi din Europa.
Miercuri, cancelarul german, Olaf Scholz, a spus că acuzațiile sunt „foarte, foarte îngrijorătoare”. „Nu putem accepta să fim spionați, indiferent de către care țară”, a mai spus politicianul social-democrat.
Gruparea Verzilor din Parlamentul European a cerut clarificarea învinuirilor, pe cât posibil, înaintea alegerilor pentru Parlamentul European din iunie.
„Am tot interesul ca afacerea să se limpezească și voi face totul să aflu de ce este acuzat”, a spus miercuri Krah, spunând că el însuși nu va mai apărea duminică la mitingul de deschidere a campaniei „europarlamentare” a partidului său, Alternativa pentru Germania (AfD).
„Dar dacă credeți că ăsta este sfârșitul meu ca principal candidat, vă voi dezamăgi”, a continuat politicianul. „Sunt și rămân candidatul numărul unu”.
Beijingul a respins acuzația, spunând marți prin vocea unui purtător de cuvânt al ministerului de Externe că face parte dintr-o campanie de „denigrare și suprimare” a Chinei.
Extrema dreaptă din UE și legăturile ei cu Moscova și Beijing
Arestarea asistentului lui Krah este o nouă lovitură de imagine pentru AfD, formațiune înființată în urmă cu 11 ani, ca și pentru Krah personal.
Recent, poliția din Cehia a informat că Krah și Petr Bystron, numărul doi pe lista AfD pentru „europarlamentare”, după Krah, ar fi primit zeci de mii de euro de la un portal de știri pro-rusesc cu sediul la Praga, specializat în dezinformare.
Bystron – ca și Krah – a negat acuzația și a cerut serviciilor cehești să facă publice dovezile, anume înregistrările audio pe care spun că le-ar avea. Cehii le-au prezentat doar într-o comisie parlamentară de la Praga, ai cărei membri au confirmat că acuzația este reală.
- Te-ar putea interesa și: Cehia a descoperit o rețea rusă ce dădea bani gheață la Praga politicienilor antisistem din Germania
Și mai recent, altă figură influentă din AfD, Björn Höcke, liderul regional al partidului în landul Turingia, a compărut în instanță sub acuzația că ar fi folosit o lozincă nazistă, la un miting electoral, în 2021. El neagă acuzația, iar procesul este încă în desfășurare.
Forțe progresiste din Parlamentul European, în frunte cu Verzii, au cerut ca acuzațiile la adresa lui Bystron și altor politicieni de dreapta din UE să fie date în vileag cât mai complet și mai iute.
Legăturile extremei-drepte și naționaliștilor conservatori din țări UE cu guvernele unor puteri nedemocratice precum China sau Rusia intră periodic în atenția presei internaționale, dar acuzațiile că ar primi bani de la Moscova sau Bejing sunt mai rare și mai greu de dovedit.
📰 Europa Liberă este și pe Google News