Linkuri accesibilitate

Evaluarea lui Alexandru Stoianoglo se amână o săptămână


Consiliul Superior al Procurorilor a dat curs cererii președintei Maia Sandu de a evalua activitatea procurorului general, Alexandru Stoianoglo. Acesta a fost suspendat din funcție la începutul lunii octombrie și este cercetat penal, în arest la domiciliu, pentru corupere pasivă și alte presupuse infracțiuni.

Evaluarea lui Alexandru Stoianoglo se amână o săptămână
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:00 0:00

Dar funcția nu i-a fost luată de tot, pentru că nu a fost găsit vinovat (încă). Noua putere îl consideră pe Stoianoglo un obstacol în calea luptei cu corupția și a schimbat legea pentru a introduce acest mecanism al evaluării. Dacă se ajunge la concluzia că a condus prost Procuratura Generală în cei doi ani de aflare în funcție, Stoianoglo va putea fi demis. Ce pași trebuie urmați și care sunt controversele în jurul acestui proces?

Criteriile în baza cărora va fi evaluată activitatea procurorului general suspendat încă nu au fost anunțate. Ministrul justiției, Sergiu Litvinenco, a promis că un regulament al procedurii de evaluare va fi publicat în următoarele zile, solicitând ca experții în drept să se pronunțe pe seama lui în maxim o săptămână.

Analiza activității procurorului general este o nouă normă introdusă recent în legislație, de când PAS a preluat puterea, dar a fost inițiată urmare a unei sesizări a șefei statului Maia Sandu. Conform legii, în termen de zece zile de la inițierea demersului trebuie să fie formată comisia de evaluare, anume acest fapt a motivat Consiliul Superior al Procurorilor să adopte hotărârea de joi, 11 noiembrie.

Reprezentanții opoziției contestă procedura, reproșându-le guvernanților că nici nu au demarat controlul activității lui Alexandru Stoianoglo că s-au și apucat să schimbe legea prin care să-i fie găsit un înlocuitor. Deputatul socialist Vasile Bolea este de părerea că aprecierea președintei Maia Sandu la adresa lui Stoianoglo „va fi luată în considerare și executată”. Președinta Maia Sandu, în sesizarea depusă, îi impută procurorului general suspendat „lipsa unor rezultate în combaterea criminalității și, în special, a corupției, existența unor bănuieli obiectiv justificate de utilizare a funcției în detrimentul interesului public”.

Nu avem comisie, nu avem regulament, nu avem criterii clare

Vasile Bolea consideră că procurorii nu ar avea probe suficiente la adresa procurorului general suspendat, de aceea s-a avansat cu repeziciune pe alternativa evaluării, pentru a fi scos din funcție. „Nu avem comisie, nu avem regulament, nu avem criterii clare privind evaluarea procurorului, dar solicitării doamnei președinte i s-a dat curs. Din acest punct de vedere, asistăm la procedura de acaparare a procuraturii”.

Și în mediul juriștilor declanșarea mecanismului de evaluare fără a fi făcute publice criteriile de apreciere nu este văzută cu îngăduință. Președinta Centrului de analiză și prevenire a corupției, Galina Bostan, împărtășește un asemenea punct de vedere.

„Cât de bine o să facă va fi clar în momentul în care vom vedea vreun act, vom vedea cel puțin un document ca să putem să ne dăm seama. În general, să înțelegem ce vor să facă. Pentru mine, sincer vorbind, nu este clar ce vor să facă. Fac declarații, dar de la declarații până la un document totuși este cale lungă, inclusiv și cu reforma, și cu evaluarea judecătorilor și procurorilor, să vedem conceptele, cum asta va avea loc”.

Parcă-parcă nu m-aș încumeta să fac apreciere procurorului general

Fostul procuror al municipiului Chișinău, Petru Bobu, care a făcut parte din comisia de selectare a actualului procuror general este de părere că doar instanța de judecată și Consiliul Superior al Procurorilor îi poate face evaluarea activității lui Alexandru Stoianoglo. „Cu experiența mea de 45 de ani de jurisprudență, eu parcă-parcă nu m-aș încumeta să fac apreciere procurorului general. Cine s-ar încumeta, luând în calcul competența procurorul general ca atare? E clar că se procedează nu pe repede de drept”.

Amendamentul la legea procuraturii votat în septembrie prevede că în comisia de evaluare vor delega câte un reprezentant șefa statului, Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor și procurorul general. În ultimul caz este vorba de procurorul general suspendat, nu cel interimar, a ținut să precizeze ministru Sergiu Litvinenco. Acești evaluatori vor trebui să aibă cel puțin zece ani experiență profesională în domeniul dreptului și a managementului public și o reputație ireproșabilă. Ei vor avea la dispoziție o lună să întocmească un raport pe care îl vor prezenta Consiliului Superior al Procurorilor.

XS
SM
MD
LG