Linkuri accesibilitate

Evaluarea procurorului general Stoianoglo intră în linie dreaptă


Confruntarea Litvinenco vs Stoianoglo continuă
Confruntarea Litvinenco vs Stoianoglo continuă

Procurorul general Alexandru Stoianoglo este deja de o lună suspendat din funcție și cercetat, în arest la domiciliu, pentru corupere pasivă și alte presupuse infracțiuni, dar funcția nu i-a fost luată de tot!

Evaluarea procurorului general Stoianoglo intră în linie dreaptă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:28 0:00

Așa încât președinta Maia Sandu, care îl consideră pe Stoianoglo un obstacol în calea luptei cu corupția, a cerut să i se evalueze activitatea de aproape doi ani la conducerea Procuraturii Generale. Evaluarea activității este o procedură pe care noua putere a introdus-o recent în legislație și se poate solda cu demiterea procurorului general.

Procedura de evaluare a procurorului general, descrisă în amendamentul votat în septembrie, prevede că în zece zile de la sesizarea președintelui se constituie comisia de evaluatori. Vor delega câte un reprezentant șefa statului, Ministerul Justiției, Consiliul Superior al Magistraturii, Consiliul Superior al Procurorilor și procurorul general. Cei cinci experți, conform legii, vor da calificative pentru o procedură extraordinară al cărui scop anunțat de actuala guvernare și contestat de opoziție este de a-l destitui pe procurorul general suspendat Alexandru Stoianoglo, ales pe șapte ani.

În demersul său, șefa statului Maia Sandu prezintă parte din acuzații la adresa lui Stoianoglo: „lipsa unor rezultate în combaterea criminalității și, în special, a corupției, existența unor bănuieli obiectiv justificate de utilizare a funcției în detrimentul interesului public”.

Întrucât evaluarea procurorului general este o procedură nouă, este necesar de a fi adoptat un regulament de către Consiliul Superior al Procurorilor, explică președinta autorității, Angela Motuzoc. Acest regulament încă nu există, punând sub semnul întrebării încadrarea în termenii prevăzuți în lege. Ulterior raportul evaluatorilor va ajunge după finalizare la CSP, care îl va examina într-o ședință. Raportul poate fi respins sau înaintat președintelui în cazul în care se propune destituirea procurorului general, mai adaugă Angela Motuzoc.

„A fost expus deja de către președintele țării care este scenariul, așa l-am văzut eu cel puțin din mass-media. Este o procedură organizatorică care va fi examinată în cadrul ședinței Consiliului Superior al Procurorilor, suntem 12 membri fiecare din membri are dreptul la vot, să se expună pe acest raport, este totuși o hotărâre colegială.

Este o prevedere nouă în legislație. A fost votată odată cu prevederile care au fost introduse la 3 septembrie 2021, cât și asigurarea interimatului, cât și acea procedură disciplinară care prevede răspunderea procurorului general”.

Vasile Gafton, avocatul procurorului general suspendat Alexandru Stoianoglo, pune la îndoială corectitudinea evaluării. Totodată, spune că va contesta în instanță atât prelungirea arestului la domiciliu, cât și cauza inițiată pe numele clientului său.

„Așteptăm să ne respingă și la Curtea de Apel, să ne ducem la bojenika de la CEDO, acolo să găsim dreptatea. Noi n-avem justiție în acești 30 de ani, cum vine o guvernare justiția se culcă sub acea guvernare. E o batjocură. Cum poți să evaluezi o persoană pe care-i arestat-o, ai sechestrat-o și o ții acolo departe și încă ai suspendat-o din funcție? Cum această persoană p să vină și o să prezinte față de comisie rezultatele muncii sale pe doi ani? Dacă vrei să evaluezi o persoană, nu îi pornești într-o oră și jumătate dosar. Din start a fost ideea de a scăpa de Stoianoglo”.

Ministrul justiției respinge acuzațiile avocaților lui Alexandru Stoianoglo, dar și cele ale opoziției precum că sesizarea Maiei Sandu ar sugera și soluția. Sergiu Litvinenco argumentează că logica sesizării e că există anumite suspiciuni, altfel președinta nu s-ar adresa Consiliului Superior al Procurorilor. Cât despre evaluatori, ministrul spune că acestea vor fi cunoscuți în zece zile din data de 4 noiembrie, data înregistrării sesizării. Cine vor lua sub lupă activitatea lui Alexandru Stoianoglo?

„Aliniatul 4 spune în felul următor: calitatea de membru al comisiei poate fi deținut de persoane care dispun calificarea în domeniul dreptului, a managementului public, au zece ani în domeniul de activitate profesională și o reputație ireproșabilă. Totodată, membrii comisiei de evaluare propuși de președintele țării și ministrul justiției nu pot fi angajați în serviciul public și calitatea de membru al comisiei nu poate fi deținută de procurori în funcție și nici de alte persoane aflate în subordinea procurorului general”.

În cazul persoanei delegate de procurorul general, ministrul justiției, afirmă că spiritul legii e ca procurorul general suspendat să aibă această posibilitate, dar acest lucru să nu se confunde cu un apărător, acest expert ar urma să fie obiectiv. În cazul regulamentului care urmează să stabilească criteriile de evaluare, Sergiu Litvinenco dă asigurări că aceste documente vor fi finalizate și aprobate în timp util.

XS
SM
MD
LG