Linkuri accesibilitate

EXCLUSIV| Podoliak declară că Ucraina nu și-a schimbat poziția cu privire la negocierile cu Rusia


Mihailo Podoliak, unul din principalii consilieri ai președintelui Ucrainei, Kiev, 22 septembrie 2022.
Mihailo Podoliak, unul din principalii consilieri ai președintelui Ucrainei, Kiev, 22 septembrie 2022.

Ucraina a declarat că nu și-a schimbat poziția cu privire la negocierile cu Rusia și nici nu este presată de aliați să discute cu Moscova, așa cum reieșea dintr-o recentă relatare a cotidianului Washington Post.

Potrivit WP, într-o discuție privată, administrația de la Washington i-ar fi cerut președintelui ucrainean Volodimir Zelenki să nu se mai împotrivească unor negocieri directe cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin pentru că perspectiva unui război îndelungat ar putea submina disponibilitatea altor state aliate, din Europa sau Asia, de a mai susține necondiționat Ucraina.

Mihailo Podoliak, unul din principalii consilieri ai președintelui ucrainean a declarat pentru Radio Svoboda (redacția în ucraineană a postului nostru de radio RFE/RL) că Kiev-ul va negocia cu Rusia numai după ce trupele ruse se retrag complet din Ucraina, inclusiv din peninsula Crimeea, anexată abuziv în 2014.

Ucraina este dispusă la negocieri, dar în următorele condiții: „Rusia își retrage trupele și le mută în spatele granițelor recunoscute internațional ale Federației Ruse. (...) Rusia încetează să atace teritoriul Ucrainei de pe teritoriul său. (...) După aceea, când știm că Rusia s-a retras de pe teritoriul nostru, ne vom așeza să discutăm cu guvernul rus despre consecințele războiului, în primul rând, și în al doilea rând, despre relațiile de după război dintre Ucraina și Federația Rusă”, a mai spus Podoliak în interviul pentru redacția ucraineană de la Radio Svodoba.

Podaliak a mai spus că Statele Unite tratează Ucraina ca pe un partener egal și nu există nicio constrângere. El a susținut că în acest moment Ucraina câștigă pe câmpul de bătălie, așa că ar fi o „prostie” să se așeze acum la masa negocierilor.

La rândul său, Secretarul Consiliului de Securitate al Ucrainei a declarat marți că „principala condiție” pentru reluarea negocierilor cu Rusia va fi restabilirea integrității teritoriale a Ucrainei. Oleksi Danilov a mai spus că înainte de a negocia, Ucraina are nevoie și de „garanții”, și anume de o apărare aeriană modernă, de avioane de luptă, de tancuri și de rachete cu rază lungă de acțiune.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG