Linkuri accesibilitate

Experți americani despre reacția Americii la agresiunea rusă în Ucraina


Vehicule militare rusești distruse expuse la Lvov, 11 august 2022
Vehicule militare rusești distruse expuse la Lvov, 11 august 2022

Circa 20 de experți în securitate națională au semnat un comentariu, publicat în „The Hill”, care arată că războiul din Ucraina a ajuns într-o fază decisivă și că interese vitale de securitate americane sunt în joc. Ei au cerut administrației Biden să ofere mai mult armament ucrainenilor, dacă nu vrea să riște o înfrângere și Ei susțin că Statele Unite oferă suficient armament pentru a asigura un blocaj, dar nu și pentru ca Ucraina să recucerească teritoriile ocupate de ruși.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:38 0:00

Foști ofițeri superiori, diplomați și alte oficialități cred că administrația este dominată de teama ca Rusia să nu escaladeze conflictul, cu posibilitatea folosirii de armament nuclear, dar ei susțin că dacă Putin nu este învins în Ucraina acum, asta crește riscul unei confruntări cu Moscova, mai târziu, în condiții mai puțin favorabile Occidentului.

Ritmul și volumul livrărilor militare pentru Ucraina reprezintă surse de fricțiune între Washington și Kiev precum și aliați din Estul Europei. Până acum Statele Unite au oferit Ucrainei ajutor militar în valoare de 10 miliarde de dolari, inclusiv lansatoare de rachete, dar nu au livrat armament cu rază lungă de acțiune, avioane și anumite tipuri de drone.

Între semnatarii articolului din „The Hill” se numără generalul Philip Breedlove, fost comandant al forțelor NATO în Europa și trei foști ambasadori, Marie Yovanovitch, John Herbst și William Taylor. Ei și alții care semnează spun că acționând mânată de teamă, administrația îi predă inițiativa lui Vladimir Putin și reduce presiunea la care e supusă Moscova să oprească agresiunea.

Jake Sullivan, principalul consilierul american pentru securitate națională, a spus luna trecută că livrările militare sunt limitate de capacitatea Ucrainei de a le absorbi, în sensul că trebuie să existe personal care să fie pregătit să opereze adecvat armamentul și nevoia ca aliații NATO să ofere sprijin. El a mai spus că în cazul anumitor arme cu rază de lungă de acțiune, teama de escaladare joacă un rol.

Semnatarii articolului din „The Hill”susțin că Statele Unite se pun în situația de a fi descurajate de amenințarea nucleară rusă fără să țină cont de potențialul de intimidare pe care-l are pentru ruși arsenalul nuclear american. Noul director al Consiliului Eurasia de la institutul Atlantic Center, fostul ambasador John Herbst spune „Nu am văzut niciodată Statele Unite descurajate să facă ce e în interesul național, dar în contextul agresiunii ruse vedem asta acum”.

XS
SM
MD
LG