Linkuri accesibilitate

Raportarea voluntară a veniturilor, mai eficientă în combaterea evaziunii decât amenzile: experiment Expert-Grup


Organizația a implicat peste 500 de persoane, iar sumele de bani incluse în experiment au fost reale.

Un experiment realizat de Centrul analitic Expert-Grup printre studenții de la Academia de Studii Economice din Moldova arată că amenzile mai mari şi controale fiscale mai dese nu duc la mărirea veniturilor declarate, dar nici nu-i fac pe contribuabili mai responsabili. Studiul realizat împreună cu un centru de economie experimentală din Montpellier, Franţa, mai constată că moralitatea fiscală a tinerilor din R. Moldova nu diferă esențial de cea din Franţa.

Experiment Expert-Grup: Persoanele cu venituri mai mari tind să practice mai multă evaziune fiscală
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:06 0:00
Link direct

Simularea Centrului Expert-Grup pentru a analiza evaziunea fiscală a inclus atât comportamentul individual, neindus de nimeni, atitudinea civică a cetăţeanului care ar putea raporta cazuri de evaziune despre care cunoaşte, cât şi atitudinea tinerilor vizavi de eficienţa amenzilor şi a controalelor. Au fost implicate peste 500 de persoane, iar sumele de bani incluse în experiment au fost reale, povestește directorul executiv al Expert-Grup, Adrian Lupuşor.

„Datele statistice, sondajele sociologice măsoară percepţiile, atitudinile şi nu sunt suficiente pentru a înţelege comportamentul de fapt al oamenilor. Și aici intervin experimentele economice, care sunt anumite jocuri economice maxim apropiate de realitate. Fiecare participant este informat despre obligaţia de a plăti impozite, aşa cum se întâmplă în viaţa reală, iar plata impozitelor are loc în urma declarării venitului. Adică, participantul este informat că este obligat să raporteze venitul şi din venit să achite 40% impozit. Evident că participantul poate să se eschiveze şi atunci avem o evaziune fiscală”.

Concluziile experimentului arată că, la nivel de conștientizare a obligaţiilor cetățenești, tinerii din R. Moldova nu diferă prea mult de cei din Franţa. La capitolul raportare a comportamentului ilegal, aşa-zisele denunțuri, se atestă însă o reticență la Chişinău faţă de Montpellier, Franţa.

Tinerii din R. Moldova nu diferă prea mult de cei din Franţa...

O altă concluzie e că persoane cu venituri mai mari tind să declare mai puţin şi să practice mai multă evaziune, la fel bărbații ar fi mai predispuși să fenteze statul, spre deosebire de femei.

Una dintre explicațiile directorului executiv al Centrului Expert-Grup, Adrian Lupuşor, e că factorii determinanți în R. Moldova sunt instituțiile publice mai slabe şi gradul mare de corupţie. Expertul recomandă autorităţilor să promoveze şi chiar să stimuleze raportarea voluntară de către cetăţeni, o măsură considerată mai eficientă în combaterea evaziunii decât amenzile ori controalele. Respectiv, statul ar urma să simplifice procesul de raportare, să fie asigurat caracterul anonim, iar denunţătorii să aibă certitudinea că autorităţile reacţionează adecvat la cazurile denunţate de ei.

O altă constatare a experimentului e că nici penalitățile fiscale şi nici controalele nu produc rezultate eficiente pe termen lung, oamenii vor încerca să-şi acopere gaura financiară eschivându-se de la plata impozitelor în perioada în care nu sunt monitorizaţi. Adrian Lupuşor atrage atenţia că atunci când controalele au fost oprite pentru jumătate de an în 2016 au fost colectate mai multe taxe şi impozite. Rezultatele experimentului sunt foarte apropiate de situaţia din sectorul real al economiei, a menţionat Adrian Lupuşor.

Atunci când controalele au fost oprite pentru jumătate de an, în 2016, au fost colectate mai multe taxe şi impozite...

Şeful direcţiei generale conformare de la Serviciul Fiscal de Stat, Sergiu Arhirii, spune că în ultimii ani Fiscul desfășoară mai puţine controale şi este focusat pe cazurile cu impact mai mare asupra bugetului. Iar acest fapt s-ar datora inclusiv analizelor din perioada moratoriului din 2016.

„Ca obiectiv primordial Serviciul Fiscal de Stat stabileşte nu efectuarea controalelor, dar conformarea contribuabililor şi stabilirea unei comunicări eficiente în relaţia Serviciul Fiscal de Stat – agent economic. Deşi în perioada respectivă nu au fost efectuate acţiuni de control, eforturile au fost orientate spre anume acţiuni de analiză mai calitative”.

În ceea ce priveşte cazurile raportate de cetăţeni, Sergiu Arhirii spune că acestea sunt examinate zilnic, funcţionarul însă nu a putut preciza câte cazuri sunt şi dacă ar exista o dinamică în creştere.

Responsabilul de Serviciul Fiscal de Stat afirmă că autorităţile organizează mai multe lecţii în şcoli, pentru a educa viitoarea generaţie de contribuabili. Experți din domeniu însă nu pot explica ce informaţii sunt mai convingătoare pentru elevi, cea din sălile de clasă sau din mediul în care cresc şi se maturizează.

Previous Next

XS
SM
MD
LG