Linkuri accesibilitate

Expert | În anul 2023, guvernul moldovean va fi pe post de pompier


Anul viitor, guvernul de la Chișinău va fi pus în situația să acționeze rapid pentru a reuși să facă față situațiilor de criză și multiplelor provocări, potrivit economistului Viorel Gîrbu.

În podcastul Europei Libere „În esență...” expertul a spus, vorbind pe tema legii bugetului pentru 2023, că Guvernul „va fi pe post pe post de pompier, încercând cumva să se descurce în regim de urgență, fără să gândească prea mult și să nu piardă echilibrul [...]”

Economistul Viorel Gîrbu: bugetul Republicii Moldova pentru 2023 – unul „de avarie”
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:36:54 0:00

Viorel Gîrbu a spus, între altele, că bugetul pentru 2023 vine cu investiții modeste în dezvoltare, nu trasează domeniile prioritare și nu conține politici de natură să producă schimbări de perspectivă.

„Bugetul [pentru 2023] este de acțiune rapidă față de acele riscuri, care au apărut [...]”, a afirmat expertul.

Viorel Gîrbu
Viorel Gîrbu

Despre capacitatea guvernului de a face față crizelor, Gîrbu a spus că este „foarte limitată.” Totuși, grație faptului că partenerii externi au o „deschidere pronunțată” pentru Republica Moldova, guvernarea va avea la dispoziție instrumente [suportul extern și creditele interne] pentru a putea acoperi deficitul bugetar ce va depăși 18 miliarde de lei [peste 6% din PIB].

Expertul mai spune că, „în condiții excepționale”, Guvernul trebuie să găsească „soluții excepționale”. Executivul trebuie să fie mai „flexibil” și „original” în acțiuni, a menționat Viorel Gîrbu în podcastul „În esență...”

În 2023, potrivit legii bugetului, votata de majoritatea parlamentară PAS în două lecturi, asistența externă prin granturi se va ridica la 5,5 miliarde de lei (8,5% din venituri), dintre care 4,3 miliarde de lei vor fi folosite ca suport bugetar.

Anul viitor, veniturile bugetului de stat se vor ridica la aproximativ 65 de miliarde de lei (+9,3% față de 2022), iar cheltuielile – peste 83 de miliarde de lei (+12,5%). Deficitul bugetar se va cifra la 18,3 miliarde de lei.

Autoritățile anticipează că, în 2023, Produsul Intern Brut (PIB), în termeni reali, va fi în creștere cu 2%. Anul viitor, PIB va atinge circa 309 de miliarde de lei.

Podcastul „În esență...” poate fi ascultat pe Apple Podcasts, Google Podcasts, pe Spotify și pe YouTube.

Pentru a nu rata niciun episod, abonați-vă!

  • 16x9 Image

    Eugen Urușciuc

    Lucrez în presă din 1992, după ce am absolvit Facultatea de Jurnalism de la Universitatea de Stat din Moldova. Pe parcurs, am făcut parte din echipele mai multor redacții locale și regionale. Iar în august 2022 m-am alăturat Europei Libere Moldova, unde sunt gazda Podcastului „În esență...” și scriu pe teme din domeniul justiției, economie, politică și drepturile omului.

XS
SM
MD
LG