Linkuri accesibilitate

Expiră moratoriul asupra legii prin care se acordă cetățenia R.Moldova contra investiții


Moratoriul pe legea cetățeniei prin investiții a expirat joi, 20 februarie, ocazie cu care deputatul fracțiunii PAS, Sergiu Litvinenco, a reamintit în Parlament că legea comportă riscuri de securitate națională și anume că „persoane cu trecut dubios și de sorginte criminală își vor putea legaliza în Moldova banii murdari”.

Luni, 17 februarie, premierul Ion Chicu declara că moratoriul ar trebui prelungit, lucru care nu poate fi făcut însă decât de Parlament. Anterior, guvernul se întâlnise și cu o comisia de evaluare a riscurilor.

Chicu a mai declarant luni că până acum, cinci persoane ar fi primit cetățenia în baza acestui program iar investițiile toatel care ar urma să se facă, ar fi de 500 de mii de euro.

Premierul a avertizat că, în cazul în care programul va fi anulat, statul riscă să plătească despăgubiri în sume foarte mari. Premierul nu a dat o sumă dar a menționat că în 2019 se vehicula că despăgubirile s-ar putea ridica la 3, 3 milioane de euro.

Moratoriul privind dobândirea cetățeniei prin investiție a fost instituit de guvernul condus de Maia Sandu, începând cu 23 august 2019.

XS
SM
MD
LG