Linkuri accesibilitate

Explainer: De ce are loc încoronarea, când Charles III este deja rege?


Regele Charles al III-lea al Marii Britanii și Regina consoartă, Camilla (foto arhivă).
Regele Charles al III-lea al Marii Britanii și Regina consoartă, Camilla (foto arhivă).

Regele Charles al III-lea va fi încoronat sâmbătă, 6 mai, într-o ceremonie la care vor fi prezenți peste o sută de șefi de state și guverne și care se așteaptă să fie urmărită de miliarde de oameni în lumea întreagă.

Charles a devenit monarh al Regatului Unit și al altor 14 țări și regiuni din lumea întreagă încă din septembrie 2022, la moartea mamei sale, Regina Elisabeta. Ce este o încoronare și ce semnificație mai are astăzi? Câteva informații generale strânse de agenția Reuters.

De ce mai are loc încoronarea?

Timp de sute de ani, regii și reginele Angliei și Marii Britanii au fost încoronați la catedrala Westminster Abbey, în centrul Londrei, într-o ceremonie care s-a schimbat puțin de-a lungul secolelor.

La Westminster Abbey au fost încoronați 38 de monarhi. Singurii care nu au avut parte de această ceremonie au fost Edward al V-lea, unul dintre cei doi tineri prinți despre care se crede că au fost uciși în Turnul Londrei în secolul al XV-lea, și Edward al VIII-lea, care a abdicat pentru a se căsători cu Wallis Simpson, o americancă divorțată.

Încoronarea Reginei Elisabeta a II-a, Londra, 2 iunie 1953.
Încoronarea Reginei Elisabeta a II-a, Londra, 2 iunie 1953.

Timpurile s-au schimbat: astăzi, atât Regele Charles al III-lea cât și Regina consoartă, Camilla, sunt divorțați și recăsătoriți. Căsătoria lui Charles, la începutul anilor 80 ai secolului trecut cu Diana Spencer a fost poate ultima căsătorie care s-a mai înscris în tiparul convențional, care cerea ca viitoarea Regină să fie „nepătată” și dintr-o familie nobilă, cu tradiție.

Este o ceremonie unică?

Încoronarea nu mai joacă un rol esențial în perpetuarea monarhiei și nicio altă monarhie de pe glob nu are un eveniment asemănător, remarcă Reuters.

„Ceremonia de încoronare a lui Charles al III-lea este specifică pentru Marea Britanie și un unică în felul ei, pentru că a supraviețuit sute de ani”, explică istoricul Alice Hunt specializată în istoria monarhiilor.

Ceremonia este organizat de Earl Marshal (Mareșalul Curții Regale), cea mai înaltă funcție în rândul nobilimii Angliei care se ocupă de marile ceremonii de stat. De secole, funcția este deținută de Ducele de Norfolk și de familia Howard.

Încoronarea lui Charles al III-lea este organizată de Edward Fitzalan-Howard, actualul Duce de Norfolk, care a organizat și înmormântarea Reginei Elisabeta II.

Care este rolul încoronării?

Inițial, încoronarea era o necesitate pentru un monarh, dar acum este un eveniment ceremonial.

„La noi, încoronarea rămâne după sute de ani un moment care îl legitimează pe monarh în ochii publicului”, spune istoricul Alice Hunt.

„A rămas, în esența sa, un moment religios de transformare. Deși monarhul este monarh din momentul în care a murit predecesorul, limbajul ceremoniei, care datează din secolul al XIV-lea, transmite ideea că, regele sau regina se schimbă, se transformă cumva în cursul acestei ceremonii.”

Ce se întâmplă la încoronare?

Slujba de încoronare este un prilej solemn, religios și plin de simbolism. Charles al III-lea va depune un jurământ că va respecta legea și Biserica Angliei.

Tronul Regelui Eduard și „Piatra destinului”, Westminster Abbey, Londra, 29 aprilie 2023
Tronul Regelui Eduard și „Piatra destinului”, Westminster Abbey, Londra, 29 aprilie 2023

Așezat pe istoricul Scaun al Încoronării, cunoscut drept scaunul Regelui Edward, alături de „Piatra Destinului”, Charles va fi uns rege de Arhiepiscopul de Canterbury, liderul spiritual al Bisericii anglicane, cu ulei sfințit la Ierusalim.

Este punctul central al încoronării și simbolizează conferirea harului lui Dumnezeu asupra suveranului.

„O ceremonie religioasă acoperă de multe ori cuvintele care se spun atunci”, remarcă Alicia Hunt, „dar merită ascultate pentru că au un mesaj foarte puternic, cu o istorie de secole”.

După ce a fost uns, lui Charles i se vor înmâna mai multe sfere de aur, sceptre, săbii și un inel. Toate fac parte din bijuteriile coroanei și simbolizează puterea, autoritatea, îndatoririle monarhului și puterea lui Dumnezeu.

Va urma momentul în care Arhiepiscopul de Canterbury îi va pune pe cap coroana grea a Sfântului Eduard, folosită în încoronări în ultimii 350 de ani.

Regina Elisabeta II purtând coroana Sfântului Eduard, la ceremonia de încoronare, Londra, 2 iunie 1953.
Regina Elisabeta II purtând coroana Sfântului Eduard, la ceremonia de încoronare, Londra, 2 iunie 1953.

Regina consoartă Camilla va fi și ea încoronată, într-o ceremonie mult mai simplă. Charles va părăsi catedrala purtând o altă coroană, Coroana Statului Imperial.

Împătimații așteaptă încoronarea ca un nou episod din „The Crown” (AFP)

Se așteaptă ca ceremonia încoronării să fie urmărită sâmbătă de miliarde de oameni, în lumea întreagă, nu numai de superfanii serialului „The Crown”, remarcă AFP.

John Loughrey și Sky London au ocupat de o săptămână un loc pe Mall, ca să poată urmări, din primul rând, ceremonia încoronării Regelui Charles și a Reginei consoarte, Camilla.
John Loughrey și Sky London au ocupat de o săptămână un loc pe Mall, ca să poată urmări, din primul rând, ceremonia încoronării Regelui Charles și a Reginei consoarte, Camilla.

Încoronarea lui Charles și a reginei Camilla va începe la ora 13:00 (ora Chișinăului) și va fi doar a doua din istoria Marii Britanii care va fi televizată.

Pentru Mimi Gill din Florida, co-fondatoarea Fan Club-ului „The Crown” cu peste 42.000 de membri pe Facebook, ceremonia de sâmbătă face „cât un sezon întreg” din popularul serial.

„Ceremonia de încoronare este un eveniment atât de rar, plin de tradiție, sărbătoare și un sentiment de renaștere pentru Commonwealth”, a spus Mimi Gill pentru AFP.

Londra, sub semnul încoronării Regelui Charles, Arcadele Burlington, 3 aprilie 2023.
Londra, sub semnul încoronării Regelui Charles, Arcadele Burlington, 3 aprilie 2023.

Ceai și biscuiți, cu un strop de politică

Încoronarea Reginei Elisabeta a II-a a atras o audiență de peste 27 de milioane de oameni în 1953, potrivit site-ului Familiei Regale. Și asta cu mult înainte ca orice familie să aibă un televizor, să nu mai vorbim de internetul de astăzi.

„Este ca spectacolul din pauza de la Superbowl [finala campionatului de fotbal american], dar cu mai mult ceai și biscuiți”, apreciază, mai pragmatic, Lara Erana-Turbanada din Filipine.

În surdină, ceremonia de încoronare, la care la sunt invitate peste 2 mii de persoane, are și o componentă politică: cine este invitat, ce lider de stat vine sau nu?

Președintele american Joe Biden și ministra de externe din Bosnia-Herțegovina, Bisera Turković la funeraliile Reginei Elisabeta, Londra, 19 septembrie 2022.
Președintele american Joe Biden și ministra de externe din Bosnia-Herțegovina, Bisera Turković la funeraliile Reginei Elisabeta, Londra, 19 septembrie 2022.

Luni, Palatul Buckingham a anunțat că și-au confirmat participarea delegații din 203 țări și aproximativ 100 de șefi de stat. Joi s-a confirmat și prezența vice-președintelui chinez Han Zheng.

Va fi prezentă și președinta Maia Sandu, care a participat și la funeraliile Reginei Elisabeta.

Sunt puțini liderii de stat care nu au fost invitați, „mai puțin de zece”, a spus un reprezentant al guvernului de la Londra, dar printre acești se numără președinții Rusiei, Belarusului și Iranului. Coreea de Nord va fi reprezentată numai de un membru al ambasadei.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG