Linkuri accesibilitate

Explozii la Kiev în ultima zi a anului, alarma aeriană a fost declanșată în toată Ucraina


Urmările unui atac rusesc cu rachete la Kiev, 31 decembrie 2022.
Urmările unui atac rusesc cu rachete la Kiev, 31 decembrie 2022.

Mai multe explozii au avut loc la Kiev pe 31 decembrie, după ce s-a raportat că capitala ucraineană și alte orașe din Ucraina au fost din nou atacate cu rachete de către armata rusă.

Noile bombardamente vin la doar două zile după ce Rusia a lansat ceea ce a fost descris drept unul dintre cele mai violente atacuri aeriene asupra Ucrainei de la începutul războiului.

Într-o postare pe Telegram, primarul Kievului, Vitali Klitschko, a declarat că o persoană a fost ucisă și trei rănite în atac, între care și un jurnalist japonez. S-au raportat pagube în mai multe cartiere, inclusiv la un hotel din capitală. Imagini și înregistrări video postate pe Twitter au arătat fațada Hotelului Alfavito carbonizată și distrusă.

Zelenski: „Vom supraviețui și îi vom alunga, nu e nici o îndoială”

Atacuri cu rachete rusești au fost raportate și în regiunile Nikolaev și regiunea Hmelnitski din vestul țării.

Noul baraj de rachete rusesc a avut loc în timp ce ucrainenii se pregăteau să marcheze venirea Anului Nou, și vine la doar o zi după ce Kievul a fost atacat cu șapte drone rusești anihilate de apărarea anti-aeriană ucraineană. Atacul de vineri a survenit după bombardamentele rusești violente de joi, în care patru ucraineni au fost uciși.

În obișnuitul său mesaj video nocturn, președintele Ucrainei Volodimir Zelenski a spus vineri seara că Moscova nu a renunțat la planul de a cuceri întreaga regiune Donețk și că probabil vrea să atingă acest obiectiv până la Anul Nou. Zelenski i-a avertizat de asemenea vineri pe ucraineni să se aștepte la un nou atac pe scară largă.

„Au mai rămas două zile din acest an. Poate că inamicul va încerca încă o dată să ne facă să sărbătorim Anul Nou în întuneric. Poate că ocupanții plănuiesc să ne facă să suferim cu următoarele lovituri asupra orașelor noastre. Dar indiferent ce plănuiesc ei, noi știm un lucru, că vom supraviețui. Vom supraviețui și îi vom alunga, nu e nici o îndoială. Și vor fi pedepsiți pentru acest război teribil”.

Putin: „dreptatea morală și istorică” sunt de partea Rusiei

Între timp, președintele rus Vladimir Putin a spus sâmbătă că țara sa nu va ceda niciodată încercărilor Occidentului de a folosi Ucraina ca instrument de distrugere a Rusiei, și că „dreptatea morală și istorică” sunt de partea Rusiei, în timp ce comunitatea internațională condamnă invazia neprovocată a Ucrainei de către ruși.

Într-un mesaj video de Anul Nou difuzat de televiziunea de stat rusă, Putin a spus că Rusia luptă în Ucraina pentru a-și proteja „patria” și pentru a asigura „adevărata independență” pentru poporul său.

În discursul său de nouă minute, cel mai lung discurs de Anul Nou al din cele două decenii de când se află la putere, Putin a acuzat Occidentul că a mințit Rusia și că a provocat Moscova să lanseze ceea ce Putin a numite o „operațiune militară specială” în Ucraina.

„De ani de zile, elitele occidentale ne-au asigurat în mod ipocrit de intențiile lor pașnice”, a spus el mesajul filmat în militarilor ruși de la cartierul general al districtului militar de sud al armatei ruse

„De fapt, ei [occidentalii] i-au încurajat în toate modurile posibile pe neo-naziştii care practicat un terorism pe față împotriva civililor din Donbas”, a spus președintele rus într-un mesaj de Anul Nou neobişnuit de combativ, mesaj dedicat de obicei urărilor de bine pentru anul care urmează.

Ucrainenii investighează peste 58.000 de posibile crime de război comise de ruși în Ucraina

Ceva mai devreme sâmbătă ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu a afirmat că victoria Rusiei în Ucraina este „inevitabilă”, și a lăudat eroismul soldaţilor ruşi care luptă pe front şi eroismul celor care au murit în timpul războiului de 10 luni.

„Occidentul a mințit despre pace”, a spus Putin. „Se pregătea pentru agresiune... și acum folosesc în mod cinic Ucraina și pe ucraineni pentru a slăbi și a diviza Rusia”.

„Nu am permis niciodată acest lucru și nu vom permite niciodată nimănui să ne facă asta”, a spus Putin în clipul care a fost difuzat la miezul nopții în Orientul îndepărtat al Rusiei, au relatat agențiile de presă de stat ruse.

Autoritățile ucrainene anchetează mai mult de 58.000 de cazuri de posibile crime de război comise de armata Rusiei după declanșarea războiului pe 24 februarie - execuții sumare, violuri, și bombardamente asupra țintelor civile

Kievul și Occidentul resping motivele pentru care Moscova cu declanșat cel mai grav conflict armat din Europa după al Doilea Război Mondial și spun că Putin a lansat un război de agresiune fără motiv în încercarea de a ocupa teritoriul ucrainean și de a-l răsturna pe președintele ucrainean Volodimir Zelenski de la putere.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG