Linkuri accesibilitate

Exporturile R. Moldova, lovite de pandemie


Vânzător de mere la Briceni. Printre cele mai exportate produse moldovene sunt fructele proaspete
Vânzător de mere la Briceni. Printre cele mai exportate produse moldovene sunt fructele proaspete

Exporturile de mărfuri din R. Moldova au scăzut cu 10,6% în 2020 față de 2019, pe fondul încetinirii activității economice la scară globală, din cauza pandemiei de COVID-19.

Biroul Național de Statistică, citat miercuri de IPN, spune că anul trecut au scăzut atât exporturile de bunuri produse în R. Moldova (cu 4,6%), cât și „reexporturile cu mărfuri străine” (cu 25,8%). BNS a mai anunțat că în 2020 principala destinație pentru exporturile moldovene a fost România (28,4%), urmată de Germania (9,1%), Federația Rusă (8,7%), Italia (8,6%) și Turcia (6,9%).

Pandemia de Covid-19, seceta şi incertitudinea politică au provocat în 2020 în R. Moldova cea mai severă recesiune din ultimele două decenii, cu o scădere a Produsului Intern Brut de circa 6,5 la sută. Un studiu realizat de Centrul analitic independent Expert-Grup, publicat la 16 februarie, opinează că recesiunea a fost agravată de competitivitatea scăzută a sectorului privat și de lipsa de viziune a politicienilor de a interveni eficient pentru a combate efectele economice și sociale ale crizei.

Experții prognozează pentru acest an o creștere economică relativ înaltă, de 5,4 la sută, dar care va depinde de situația pandemică și de evoluţiile politice deocamdată incerte.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG