Linkuri accesibilitate

Un nou proiect european: fără roaming și cu economie digitală în țările Parteneriatului Estic


Programul Novateca în bibliotecile publice, care oferă și instruiri IT
Programul Novateca în bibliotecile publice, care oferă și instruiri IT

În premieră în trimestrul doi al anului exporturile de servicii IT le-au depăşit pe cele de băuturi alcoolice.

Delegația Uniunii Europene a lansat un program de armonizare a piețelor digitale europeană și moldoveană. Programul EU4Digital prevede extinderea avantajelor pieței unice digitale a Uniunii Europene către statele din Parteneriatul Estic din care face parte şi Moldova. Armonizarea piețelor digitale va duce la îmbunătățirea serviciilor online la prețuri mai bune și cu alegere mai mare, va atrage investiții și va stimula comerțul și ocuparea forței de muncă, a declarat ambasadorul UE Peter Michalko.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:48 0:00
Link direct


Accelerarea dezvoltării comunicațiilor în ţările Parteneriatului Estic prin introducerea strategiilor naționale vizând comunicații în bandă largă, actele normative urmând să fie ajustate la strategiile similare ale UE – acesta este unul din principalele obiective ale proiectului.

O altă ţintă este crearea unui spaţiu de roaming comun între ţările din Parteneriatul Estic până în 2020. În consecinţă apelurile telefonice pe durata călătoriilor în regiune se vor ieftini substanțial. Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Peter Michalko, a menţionat că primul pas pentru reducerea tarifelor de roaming a fost făcut la reuniunea ministerială pentru dezvoltarea economiei digitale care a avut loc în februarie la Bucureşti. Atunci statele Parteneriatului Estic au adoptat o foaie de parcurs clară în vederea semnării unui acord regional de roaming. „Suntem siguri că Guvernul Republicii Moldova va face tot ceea ce este necesar pentru a implementa acțiunile preconizate”, a spus Michalko. În prezent, din cauza diferenței de tarife, utilizatorii din Republica Moldova suportă costuri de roaming aproape duble față de cei din UE.

Programul, în valoare totală de 11 milioane de euro, îşi propune să sprijine e-comerțul transfrontalier, adică vor fi simplificate procedurile de export, securitatea şi transparenţa operaţiunilor va spori stimulând astfel economia digitală în R. Moldova.


Un alt domeniu prioritar e cel al sănătăţii. Prin sistemul digital de sănătate, medicii și pacienții moldoveni vor beneficia de orientări și standarde comune, schimb de date și registre medicale, în colaborare cu autoritățile naționale. În perspectivă chiar şi prescripțiile medicale vor fi în format electronic.

Programul va contribui la îmbunătățirea rezilienței cibernetice, în special înainte de alegeri, și va crea un cadru eficient de combatere a criminalității informatice.

Peter Michalko
Peter Michalko

Peter Michalko a spus că sectorul TIC trebuie dezvoltat dincolo de capitală, în localităţile rurale, pentru a facilita accesul cetăţenilor la piaţă şi la servicii publice fără ca aceştia să se vadă siliți să plece până în cele mai apropiate centre raionale, în capitală sau peste hotare. „Dorim să ne asigurăm că responsabilitatea cuplată cu digitalizarea şi conexiunea vor oferi mai multă transparenţă şi vor fi eliminate practicile coruptibile”, a mai spus ambasadorul.

„Societatea digitală înseamnă noi oportunităţi pentru economie, pentru investiţii, pentru investiţii care vin din străinătate şi când ele găsesc servicii bune în domeniul digital, atunci sunt gata să dezvolte investiţii şi capacităţi de producţie şi poate mai important pentru investiţii locale.”


R. Moldova s-a angajat să dezvolte sectorul tehnologiilor informaţionale şi telecomunicaţiilor şi în cadrul Acordului de Asociere cu UE. Ministrul Economiei, Vadim Brînzan, a spus că în timpul restrâns pe care l-a avut Moldova pentru a propulsa sectorul au fost atinse realizări enorme. Sectorul TIC aduce venituri de peste 5 miliarde de lei economiei naționale. Zeci de mii de persoane sunt implicate în acest domeniu. Moldova este pe locul cinci în lume în ceea ce privește accesul la bandă largă. Parcurile IT includ 120 de companii cu capital străin din 32 de ţări.

În premieră în trimestrul doi al anului exporturile de servicii IT le-au depăşit pe cele de băuturi alcoolice. Problema cu care se confruntă sectorul e dezinteresul multor investitori care nu cunosc cât e de dezvoltată infrastructura TIC în Moldova. Un impact negativ îl exercită şi plecarea tinerilor specialişti peste hotare.

Previous Next

XS
SM
MD
LG