Linkuri accesibilitate

Facebook și amestecul Rusiei în alegerile prezidențiale americane


Adam Schiff: mesaje menite „să slăbeasca America, să încaiere americanii, în legătură cu chestiuni controversate”.

Amestecul Rusiei in alegerile americane este privit prin prisma rezultatului scrutinului, victoria lui Donald Trump impotriva lui Hilary Clinton. Dar o cercetare mai atenta arata ca obiectivele si metodele Kremlinului ar trebui sa creeze ingrijorare bipartizana pentru ca s-a vizat de fapt dezbinarea americanilor, compromiterea modelului social al Statelor Unite, crearea de conflicte. Care sint dovezile? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.

Cei care au cercetat postarile electorale de pe Facebook, atribuite rusilor sint de parere ca aceasta urmareau sa influenteze alegerile prin adincirea conflictelor din societatea americana de natura rasiala, religioasa sau sociala. Au fost imprejurari in care Kremlinul a alimentat tabere opuse, cum ar fi miscarea pentru drepturile negrilor americani, Black Lives Matter, care considera ca politia in America brutalizeaza si persecuta cetateni de culoare si, pe de alta parte, miscarea celor care se pronunta pentru dreptul de port-arma.

Aceste spoturi electorale nu sint majoritare, intre cele trei mii plasate de interese rusesti pe Facebook, dar obiectivele lor sint clare si merg dincolo de cursa electorala ca atare. Facebook a recunoscut acum ca asa au stat lucrurile, aratind ca spoturile respective se refereau la chestiuni spinoase si controversate, potential generatoare de tensiune, intre care drepturile homosexualilor si imigratia.

Facebook, dar si alte retele de social media, au de raspuns acum in fata Congresului si anchetatorului independent Robert Mueller nu doar pentru ca au permis aceste spoturi, fara sa semnaleze caracterul lor nociv, dar si pentru ca, gratie mijloacelor sofisticate de targhetare de care dispun, le-au directionat catre segmente demografice relevante si vulnerabile, crescind potentialul generarii de conflicte.

Liderul minoritatii democrate din Comisia pentru Informatii a Camerei Reprezentantilor, Adam Schiff, a spus ca spoturile nu erau doar menite sa-l ajute pe Trump si sa o atace pe Hillary Clinton, ci, chiar mai important, incercau „să slabeasca America, sa incaiere americanii, in legatura cu chestiuni controversate”. Facebook si-a cerut scuze pentru situatia creata si a anuntat modificari in platforma de reclama, impunind un mai mare grad de transparenta. Urmeaza insa si alte audieri.

XS
SM
MD
LG