Linkuri accesibilitate

Fără „Patriot”. Centrul de combatere a dezinformării, propus de Maia Sandu, va avea altă denumire 


Imagine generică.
Imagine generică.

În urma consultărilor publice, Președinția a schimbat denumirea centrului care ar urma să se ocupe de combaterea dezinformării.

Astfel, centrul nu se va mai numi „Patriot”, iar noțiunea de „propagandă” a fost eliminată din concept. Proiectul de lege privind activitatea acestui centru a fost definitivat și transmis Parlamentului.

Potrivit proiectului de lege, publicat de instituția prezidențială, viitoarea autoritate publică se va numi Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, și nu Centrul Național de Apărare Informațională și Combatere a Propagandei – „Patriot” așa cum era în varianta inițială.

Pe lângă sintagma „Patriot”, din denumirea centrului a fost eliminată și noțiunea de „propagandă”, care nu se regăsește nici altundeva în textul inițiativei legislative. Experții societății civile au și cerut să se renunțe la termenul „propagandă”, pentru că este greu de definit, lasă loc de interpretări și ar putea deschide uși spre abuzuri.

Inițiativa de creare a unui asemenea centru vine de la președinta Maia Sandu și a fost „îmbunătățită cu propuneri din partea societății civile, instituțiilor mass-media, autorităților și instituțiilor publice, precum și din partea partenerilor internaționali de cooperare și dezvoltare”, se arată într-un comunicat de presă al Președinției.

Dacă va fi creat cu votul Parlamentului, centrul va avea „misiunea de a consolida cooperarea între instituții în lupta împotriva dezinformării, manipulării informațiilor și ingerințelor străine, care prezintă pericol sau pot prejudicia securitatea națională și periclita realizarea intereselor naționale”.

La etapa consultărilor publice, societatea civilă a atras atenția și asupra faptului că acest centru ar trebui să fie trecut sub „arcul guvernamental”, în loc să se afle în subordinea Președinției, și să fie clar definite criteriile după care va fi ales directorul acestei autorități publice.

În inițiativa legislativă transmisă deputaților este scris că directorul centrului va fi în continuare numit de Parlament, la propunerea președintelui, după un concurs public anunțat și organizat de Președinție.

În proiectul de lege modificat nu mai este stipulat că activitatea centrului este coordonată de președintele Republicii Moldova, dar, la fel ca în prima variantă, este supus controlului parlamentar.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG