Tot la această dată, pe 23 februarie 1944, o razie de dimensiune nemaivăzute se încheia cu deportarea în masă a întregii populații cecene de către poliția secretă NKVD și de importante efective militare ale lui Stalin.
Era operațiunea care a primit numele de cod Lintea (Чечевица) și care astăzi, potrivit legislației internaționale, ar fi asimilată unui genocid.
Totul se întâmpla de Ziua Armatei Roșii, rămasă și astăzi Ziua Armatei în Rusia, una din cele mai mari sărbători oficiale, la egalitate cu 9 mai. Este ziua creării Armatei Roșii în forma sa definitivă, prin recrutare națională, după victoria bolșevicilor în războiul civil.
Sprijinul occidental pentru Ucraina rămâne majoritar
La un an de la declanșarea invadării Ucrainei, Le Monde constată că sprijinul populațiilor occidentale pentru continuarea războiului până la victoria Ucrainei a mai scăzut, dar că rămâne majoritar.
În Europa și în Statele Unite, nuanțele sunt perceptibile în opinia publică pe măsură ce războiul se prelungește. Între britanici, încă la fel de hotărâți să susțină Ucraina, și italienii potopiți de un curent pacifist sau slovacii reticenți în fața afluxului de refugiați, disparitățile se accentuează, scrie Le Monde.
În Regatul Unit, un sprijin necondiționat
Opinia britanică nu s-a schimbat: de la începutul invaziei ruse în Ucraina, a arătat permanent un sprijin puternic pentru rezistența ucraineană și a aprobat masiv ajutorul militar substanțial oferit de guvern Kievului. Și, în fața creșterii prețurilor gazelor, opinia publică britanică a dat vina pe superprofiturile realizate de companiile energetice, mai degrabă decât pe efectele conflictului declanșat de Rusia.
Potrivit unui sondaj Ipsos din 31 octombrie 2022, șase din zece britanici aprobă ajutorul britanic pentru Ucraina și doar 12% se opun.
„Dați-ne muniții”: șeful mercenarilor Wagner declară război Statului Major General rus
De mai multe zile, scrie Courrier International, Evgheni Prigojin, șeful grupului de mercenari ruși Wagner, nu încetează să-și exprime violent nemulțumirea. Motivul – oficial – este simplu: potrivit lui, oamenii săi care duc bătălii ce sfârșesc zilnic într-un măcel în jurul orașului Bahmut sunt aproape cu totul lipsiți de muniție – obuze în special – iar armata se preface că nu aude cererile lor de a furniza noi muniții. „Oamenii mei cad ca muștele și nu pot să se apere”, repetă el în esență, în vreme ce publică pe pagina sa de Telegram, fără vreo ezitare, imagini cu zeci de cadavre.
„Nu vreau să vă caut nod în papură pentru că voi mâncați de trei ori pe zi din veselă din aur masiv, iar copiii și nepoții voștri își petrec vacanțele în Dubai, în timp ce soldații noștri mor în prima linie”, - a spus el, adresându-se membrilor Statului Major rusesc, țintind-ul chiar, prin această ultimă remarcă, pe ministrul Apărării, Serghei Șoigu, a cărui fiică a petrecut, potrivit unor fotografii publicate de presa de opoziție, Revelionul trecut în Emiratele Arabe Unite.“Dați-ne doar muniții, știu că aveți o grămadă în depozite”: aceasta este cererea pe care Prigojin a înregistrat-o și publicat-o, fiind preluată și pe site-ul de știri independent Meduza.
Oamenii lui Putin la vals în Austria
Cea de-a 22-a reuniune de iarnă a Adunării Parlamentare a OSCE are loc joi, 23 și vineri, 24 februarie 2023, în Centrul de Congrese Hofburg din Viena, în Austria, marcând un an de la declanșarea războiului din Ucraina — iar 18 parlamentari ruși se află pe lista invitaților.
Pentru a-i întâmpina cum se cuvine pe oamenii lui Putin, Partidul austriac al Libertății (FPÖ) de extrema-dreaptă a invitat oficialii ruși la balul său anual din 24 februarie (data declanșării războiului din Ucraina), în același Palat din Viena unde are loc întâlnirea OSCE.
Cei 18 membri ai delegației ruse sunt conduși de vicepreședintele Dumei, Piotr Tolstoi (politician ultranaționalist, strănepot al scriitorului), însă toți sunt teoretic sancționați și se află pe listele negre ale Uniunii Europene.
Austria, țară neutră din 1955, a refuzat să trimită arme în Ucraina și, cum o spun criticii săi, a continuat să beneficieze de favorurile Moscovei. „Austria se comportă ca și cum lumea s-ar fi oprit pe 23 februarie 2022”, se arată în scrisoarea deschisă a unui grup de aproximativ 100 de intelectuali, politicieni și alte personalități publice, inclusiv autorul Robert Menasse și vicepreședintele Parlamentului UE, Othmar Karas, scrisoare publicată de principalele ziare din Austria. „Poziția noastră în chestiunile de securitate este ridiculizată la nivel internațional și percepută ca servilă de către alții.”
Cât de “putinofilă” este dreapta austriacă?
Cât despre “putinofilia” austriacă, cotidianul vienez Der Standard amintește: «În 2018 a devenit cunoscut faptul că un colonel de armată în retragere vindea secrete militare Rusiei de mai mulți ani. Bătrânul de peste 70 de ani a fost condamnat la trei ani de închisoare. Apoi, marele escroc vienez Jan Marsalek, cel aflat la originea piramidei Wirecard, a menținut, de asemenea, contacte bune cu Rusia, dar și cu serviciile de securitate austriece în același timp.»
În Austria sunt mulți „Putin-Versteher”, oameni din aceia, intelectuali și persoane influente, care spun că „înțeleg” și poziția Rusiei. Legăturile dreptei din Austria cu Kremlinul sunt mai vechi, iar Putin a produs senzație, în august 2018, mergând ca musafir la nunta lui Karin Kneissl, pe atunci ministră de externe și prietenă personală a lui Putin. Ba chiar Putin a dansat atunci, în târgul Gamlitz, cu mireasa, care conducea diplomația țării ei ce tocmai preluase președinția rotativă a UE. Între timp, fosta mireasă îmbujorată din Austria a devenit colaboratoare la Russia Today.
Cum o scrisese atunci la München Süddeutsche Zeitung (făcând, fără să-l numească, o aluzie și la fostul cancelar socialist german Gerhard Schröder, numit de Putin în conducerea Gazprom și apoi a Nord Stream 2), iată încă un politician occidental care acceptă să fie întreținut pe banii contribuabililor ruși.
Sigur, Karin Kneissl va putea oricând să pretindă că n-a făcut toate acestea pentru bani, ci din recunoștință pentru darul lui Putin, care la nunta ei i-a adus cu avionul Corul Cazacilor de pe Don.
Trenurile din Ucraina merg mai bine decât cele din Anglia
In sfârșit, la Londra, The Daily Telegraph remarcă cum, în ciuda războiului, trenurile din Ucraina merg mai bine și sunt mai fiabile și mai punctuale decât trenurile din Anglia,
Ca un soi de Schadenfreude, cotidianul Die Presse, la Viena, constată la rândul său penuria de legume din Marea Britanie. Până și magazinele de discount Aldi au început să impună clienților restricții de cumpărare pentru roșii, ardei și castraveți, miercuri, după ce magazinele concurente Asda și Morrisons făcuseră același lucru.
Motivul este sărăcia recoltelor din sudul Europei și din Africa de Nord. La Aldi, consumatorii pot cumpăra doar trei unități din fiecare tip de legume - astfel încât toți clienții să poată continua să se aprovizioneze, a spus conducerea Aldi.
„Brexit is breakfast”
Fără Schadenfreude, amintesc în această revistă a presei că în octombrie 2019 prezisesem “ruina iminentă a micului dejun britanic” din pricina efectelor economice ale ieșirii din UE.
Cum o completează astăzi același Die Presse, la Viena, vorbind despre cum roșiile încep să le lipsească britanicilor, magazinele Asda, numărul trei pe piața britanică, introduseseră deja restricții similare nu doar pentru roșii, dar și pentru salată și conopidă.
Ba chiar, în magazinele rivale Morrisons, se permit numai două unități pentru fiecare client.