Linkuri accesibilitate

Felicitări de la Moscova la Washington: impactul victoriei lui Erdoğan


Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan la o întrevedere cu președintele rus Vladimir Putin, în marginea conferinței regionale despre cooperarea în Asia (CICA), organizată la Astana, Kazahstan, 13 octombrie 2022.
Președintele turc Recep Tayyip Erdoğan la o întrevedere cu președintele rus Vladimir Putin, în marginea conferinței regionale despre cooperarea în Asia (CICA), organizată la Astana, Kazahstan, 13 octombrie 2022.

Liderii din lumea întreagă l-au felicitat pe Recep Tayyip Erdoğan pentru victoria în turul doi al alegerilor prezidențiale din 28 mai, ilustrând rolul central pe care Turcia îl joacă, în acest moment, în NATO, dar și în medierea unor conflicte regionale, remarcă agențiile internaționale de presă.

Erdoğan a câștigat peste 52% din voturi, în fața contracandidatului său Kemal Kiliçdaroglu, care promitea să revină la normele democratice, să adopte politici economice mai convenționale și să îmbunătățească legăturile cu Occidentul.

„Nimeni nu ne mai poate privi de sus”, a spus Erdoğan la Istanbul, reamintind că este cel care a readus Turcia în poziția de putere regională respectată. Este și unul din motivele pentru care a fost reales duminică, în pofida unei crizei economice profunde, remarcă și majoritatea analiștilor politici.

Felicitări, de la Moscova la Washington

Primul a fost președintele rus Vladimir Putin, care s-a grăbit să-l felicite încă înainte de confirmarea rezultatului, remarcă agențiile internaționale de presă.

„[Victoria în alegeri este] o dovadă clară a sprijinului poporului turc pentru eforturile tale de a întări suveranitatea statului și de a urmări o politică externă independentă”, a spus Putin, potrivit Reuters, care citează pagina de internat a Kremlin-ului.

Este de presupus că ceea ce apreciază Putin în acest moment, în mod deosebit, este refuzul lui Erdoğan de a izola Kremlinul după invazia neprovocată a Ucrainei, chiar dacă aliații Turciei din NATO au impus sancțiuni și și-au redus drastic dependența energetică de Rusia, subliniază BBC.

Schimburile commerciale dintre Turcia și Rusia au crescut mult de la începutul războiului din Ucraina.

Victoria lui Erdoğan a fost salutată și de președintele ucrainean Volodimir Zelenski, care a subliniat rolul de mediator jucat de Turcia de la începutul inavziei rusești.

„Contăm pe consolidarea în continuare a parteneriatului strategic pentru binele țărilor noastre, precum și pe consolidarea cooperării pentru securitatea și stabilitatea Europei”, a scris Zelenskyi într-o postare pe Twitter.

Erdoğan menține legături strânse cu Rusia, dar oferă și ajutor militar Ucrainei.

El a mediat acordul din iulie 2022, prin care Rusia a pus capăt blocadei asupra exporturilor de cereale ucrainene prin porturile de la Marea Neagră, evitându-se astfel o criză alimentară globală.

Washington

Politicienii occidentali s-au grăbit și ei să-l felicite, declarând că sunt gata să continue să lucreze cu Erdoğan, în ciuda anilor de relații uneori tensionate

Președintele american Joe Biden a spus că speră să colaboreze cu Erdoğan pentru rezolvarea „provocărilor globale comune”.

„Aștept cu nerăbdare să continuăm să lucrăm împreună ca aliați NATO în soluționarea problemelor bilaterale și globale comune”, a scris Biden peTwitter, fără a menționa tensiunile recente din relația bilaterală, provocate de relația Turciei cu Rusia dar și de blocarea aderării Suediei la NATO.

Suedia și NATO

Turcia este un membru cheie al alianței militare NATO, participând la toate misiunile acesteia. După o lungă ezitare, și-a dat aprobarea oficială pentru aderarea la NATO a Finlandei, țară vecină cu Rusia.

Alături de Ungaria, Turcia continuă însă să blocheze aderarea Suediei, pentru NATO un nou membru important strategic prin securitatea ridicată pe care o poate oferi în Marea Baltică.

Occidentul speră însă că starea deplorabilă în care se află economia Turciei, și probabilitatea că Erdoğan va fi nevoit să se concentreze pe stabilizarea finanțelor și atragerea investițiilor străine , să-i ofere posibilitatea de a „tranzacționa” aprobarea Ankarei. NATO speră ca acest lucru să se întâmple până la summitul din iulie de la Vilnius, cum a lăsat de înțeles și secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, în mesajul de felicitări pentru Erdoğan, postat pe Twitter.

„(…) Aștept cu nerăbdare să ne continuăm munca împreună și să ne pregătim pentru Summitul NATO din iulie”, a scris el pe Twitter.

Turcia și Uniunea Europeană

Cândva un susținător pasionat al aderării Turciei la UE, Erdoğan vorbește în aceste zile despre „refacerea unei Turcii puternice”, ceea ce presupune o politică externă mai independentă. De-a lungul anilor, el a dezvoltat relații tranzacționale cu toți aliații săi, apreciază AP.

După victoria lui Erdoğan, Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a declarat că UE dorește să întărească legăturile cu Turcia.

„Îl felicit (pe Erdoğan) pentru câștigarea alegerilor. Aștept cu nerăbdare să continui construirea relației UE-Turcia”, a scris ea pe Twitter. „Este de o importanță strategică atât pentru UE, cât și pentru Turcia să lucreze la promovarea acestei relații, în beneficiul tuturor”.

Pe de altă parte, într-o cheie probabil mai pragmatică, notează DPA, Manfred Weber, liderul Partidului Popular European de centru-dreapta, cel mai mare din Parlamentul European, declara luni că poate a venit momentul să se întrerupă nesfârșitul proces de aderare a Turciei la UE. „Ultimii ani au arătat că un parteneriat strâns este important, dar că nimeni nu vrea ca Turcia să devină membră cu drepturi depline al UE – nici Turcia, nici UE”, a spus Weber într-un interviu cu ziarele grupului german Funke Media.

Turcia a primit statutul de țară candidată la aderarea la UE în 1987 dar din 2016, negocierile sunt în impas.

„Trebuie să renunțăm la acest proces, deoarece, în loc să sprijine, blochează relații mai bune”, a spus președintele PPE. Așteptările după victoria electorală a lui Erdoğan au fost clare, a spus Weber. „În special în ceea ce privește obiectivul păcii între Ucraina și Rusia, politica de migrație, modernizarea economică și problema Ciprului, avem nevoie de cooperare. Erdoğan ar trebui acum să fie de acord imediat cu aderarea Suediei la NATO", a mai spus liderul PPE.

Refugiații

Turcia găzduiește 3,7 milioane de refugiați, majoritatea sirieni dar și din alte țări precum Afganistan, un efort financiar și logistic imens, pentru care primește însă un sprijin substanțial din partea UE.

După criza migranților din 2015, când țările UE – în primul rând Germania – au primit peste un milion de refugiați și solicitanți de azil, Uniunea Europeană a încheiat un acord cu Turcia: Ankara s-a angajat să-i găzduiască temporar pe refugiați, mai ales cei din Siria, în schimbul unui sprijin financiar de peste 6 miliarde de euro, și promisiunea unui regim de călătorie fără vize pentru cetățenii turci. Aceasta din urmă nu s-a materializat, din cauza abuzurilor grave comise de regimul Erdoğan împotriva drepturilor omului.

Cu anii, numărul de refugiați sirieni a crescut considerabil, fenomen extrem de nepopular printre alegătorii turci. Toți candidații la președinție dar și toate partidele care participă la alegerile parlamentare din Turcia au promis în ultimele săptămâni că vor lua măsuri pentru a rezolva „problema migranților”.

UE se îngrijorează de perspectiva ca refugiații să fie trimiși înapoi într-o țară profund instabilă cum este Siria, ceea ce ar putea genera un noul val de migranți, prin Marea Mediterană, spre țările Uniunii Europene.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG